"Zaradi posebnih obuval je v savatu uporabljena učinkovita in hitra nožna tehnika - boksanje z nogami. Prednost je predvsem v oprijemu obuval s tlemi, saj to omogoča hitrejše gibanje kot v bosonogih borilnih veščinah, dovoljeni pa so učinkoviti udarci s špico in podplatom obuvala po nasprotnikovih nogah. Ročna tehnika je boksarska," je savate predstavil Sašo Weixler , tehnični trener članske reprezentance za polnokontaktni francoski boks.

"Evropske vojaške šole so skozi stoletja uporabljale podobne principe poučevanja samoobrambe in mečevanja. Tako so se pojavili mnogi podrobni zapiski teh vadbenih metod in sistemov, njihov pravi in edini naslednik pa je savate kot celostna borilna umetnost. Savate se je skozi stoletja preoblikoval in leta 1924 nastopil kot predstavitveni šport na OI v Parizu. Francoski boks je nedvomno vplival na kasneje uveljavljene športe, ki so v Evropo prišli po drugi svetovni vojni - športni karate, kikboks in ostale izvedenke le teh," je zgodovino razvoja savateja razložil Weixler, ki se lahko pohvali tudi z naslovom državnega prvaka v full-kontaktu.

Seveda se tudi savate deli na različne podkategorije. "Sistem savate je široko usmerjen šport. Poleg francoskega boksa, ki je najbolj prepoznaven, pokriva savate še umetnost mečevanja oziroma borbe s palico (canne de combat, baton op. a.), samoobrambo (savate defense op. a.) ter savate aerobno vadbo ob glasbi (savate forme op. a.)," dodaja Weixler, ki se je za francoski boks odločil zaradi njegove zahtevnosti, učinkovite tehnike ter konkurence.

Če ste se ogreli za savate, potem vas gotovo zanima, kakšno opremo potrebujete. Sašo Weixler na to odgovarja: "Značilni so dresi, ki so prepoznavni že od daleč, gibanje v njih pa je lahkotno in brez ovir. Poleg že omenjenih čevljev se uporabljajo tudi rokavice, ki se nekoliko razlikujejo od klasičnih rokavic za boks, saj so na dlaneh obložene z dodatno mehko podlogo za izvajanje nožnih udarcev. Uporabljajo se tudi ščitniki za golenice, genitalije in zobe. V mečevanju pa uporabljamo posebno zaščitno obleko, zaščitno masko, ki je taka kot pri sabljanju, več vrst palic in mečev ter posebne zaščitne rokavice."