Pri projektu GOLEA sodeluje 25 partnerjev. Delovala bo na lokalnem nivoju in nivoju konzorcija. Na slovenski strani je med njimi 12 obmejnih občin, območni gospodarska in obrtna zbornica, novogoriški visokošolski zavod Politehnika, razvojne agencije goriške regije, Lokalna energetska agencija za Pomurje, Sektor za aktivnosti učinkovite rabe in obnovljivih virov energije ministrstva za okolje in prostor ter podjetji E3 in Istrabenz energetski sistemi.

GOLEA se sicer združuje v konzorcij, v katerem so še podobne agencije iz Sofije, Vicenze in Bukarešte, Videmska pokrajina, Mestna občina Nova Gorica, Regijska razvojna agencija severne Primorske (RRA), Centralna evropska pobuda iz Trsta ter kot opazovalka Mestna občina Pula.

Celoten projekt, ki vključuje ustanovitev in najmanj triletno delovanje, je vreden 400.000 evrov. Slabo polovico prispeva Agencija za inteligentno energijo Evropske unije, drugo polovico pa bodo zbrali s pomočjo podjetij. Partnerji so namreč uspeli na razpisu programa Inteligentna energija za Evropo, v okviru katerega je bil izveden razpis za ustanovitev lokalne ali regionalne energetske agencije. Na razpisu je GOLEA med prispelimi vlogami za podobno agencijo iz Madrida dosegla drugo mesto.

Eden izmed razpisnih pogojev je bil, da agencija pokriva najmanj 100.000 ljudi, zato so se povezali z Videmsko pokrajino, je pojasnil direktor RRA severne Primorske Črtomir Špacapan. Po njegovih besedah želijo v prihodnosti delovanje razširiti tudi na južni del Primorske.

Odbornik za okolje Videmske pokrajine Loreto Mestroni je poudaril, da je projekt edinstvena priložnost, da se goriško in videmsko območje vključi v strateško pomembno področje energije, ki bo v prihodnosti merilo kakovosti vsake družbe.

Med glavnimi cilji GOLEA je Špacapan izpostavil pomoč lokalnim upravam pri opredelitvi njihovih energetskih strategij in bilanc, predvsem pomoč pri pridobivanju evropskih sredstev za izvajanje energetske politike. Kot je še pojasnil Špacapan, Evropska unija časovno pogojuje vedno večjo uporabo obnovljivih virov energije, pri čemer smo v Sloveniji v zaostanku. Kot primer je navedel Finsko, ki ima tako kot Slovenija na svojem ozemlju 51 odstotkov gozdov, izkorišča pa kar 23 odstotkov biomase, Slovenija le osem.

Po besedah novogoriškega župana Bulca bodo še ta mesec na sedežu Evropske unije v Bruslju podpisali ustrezne dokumente. Sledila bo priprava ustanovitvenega akta in nato ustanovitev agencije. GOLEA bo zaživela v začetku leta 2006, v prihodnosti pa naj bi postala samostojna in preživela z zaslužkom na trgu.