Je uporaba mobilnih telefonov varna?

Dokončnega odgovora na to vprašanje znanost še nima, čeprav se o tem razpravlja že dlje časa. Hkrati velja, da znanost še ni našla dokazov, ki bi potrdili stališče, da so mobilni telefoni nevarni človeškemu zdravju. Odgovorov in raziskav za zdaj ni veliko, zlasti glede uporabe mobilnih telefonov v daljšem časovnem obdobju.

Kakšna so tveganja?

Znanstveniki raziskujejo predvsem vprašanje vplivanja na celice, možgane in imunski sistem. Prav tako raziskujejo področje rakavih tvorb na izpostavljenih delih telesa in celo morebitni vpliv mobilne tehnologije na alzheimerjevo bolezen. Nekateri so poročali o vplivih na miši, vendar teh domnev še niso preizkusili pri ljudeh. Vsako znanstveno odkritje, ki pokaže morebitno povezavo, kot so to v letu 2002 storili na Finskem in Švedskem, preizkusijo tudi v drugih laboratorijih. Če se bodo domneve izkazale za resnične, bodo o tem obveščeni Svetovna zdravstvena organizacija in širša javnost. Nekatera poročila govorijo tudi o vplivu mobilnih telefonov na glavobole, utrujenost in koncentracijo, o čemer so poročali nekateri ljudje, vendar tudi tega znanstveno še niso dokazali.

Ali je v Sloveniji zakonsko določen nadzor nad sevanji baznih postaj?

Vlada je leta 1996 sprejela uredbo o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list, 70/96), ki natančno določa največje dovoljene sevalne obremenitve za vse vire sevanja, tudi za bazne postaje. Pri novih posegih v prostor so z uredbo z dodatnim preventivnim dejavnikom zaščitena najbolj občutljiva območja (prvo območje povečanega varstva pred EMS, kamor se uvrščajo bivalno okolje, šole, vrtci, bolnišnice...). Za ta območja veljajo desetkrat strožje omejitve kot v Evropski uniji.

Kakšnim nevarnostim so izpostavljeni otroci?

Angleško poročilo, znano pod imenom Stewart Report, priporoča, naj otroci omejijo uporabo mobilnih telefonov. To priporočilo temelji na podmeni, da so lahko otroci, ker se njihovo telo še razvija, bolj izpostavljeni morebitnim negativnim vplivom mobilnega telefona kot odrasle osebe. Le malo znanstvenih raziskav se je doslej ukvarjalo samo z vplivom na otroški organizem. Tudi v Forumu EMS svetujemo, naj otroci telefone uporabljajo čim manj in le v nujnih primerih.

Kaj o vplivu telefonov pravijo izdelovalci teh naprav?

Izdelovalci so pod strogim nadzorom neodvisnih laboratorijev in institucij, tako da morajo vse naprave, ki so naprodaj, ustrezati evropskim standardom, ti pa upoštevajo vse znanstvene izsledke doslej. Izdelovalci telefonov tudi poudarjajo, da veliko denarja porabijo prav za testiranje vplivov tehnologije na človeško zdravje.

Kako se lahko zavarujemo pred morebitnimi vplivi?

Znanstveniki svetujejo uporabo prostoročnih kompletov, prav tako priporočajo, naj telefon uporabljamo zmerno, telefonski klici naj bodo kratki, potrošniki pa naj bodo pri nakupu telefonov pozorni na SAR-vrednosti, ki morajo biti objavljene in navedene v navodilih vsakega mobilnega telefona.

Ali sevanje baznih postaj lahko povzroči zdravstvene težave?

Doslej opravljene študije o vplivu sevanja nizke moči, kot ga najdemo v okolici baznih postaj, niso potrdile povezave med EMS in obolenji, vključno z rakom. Na voljo je sicer nekaj preliminarnih rezultatov raziskav, ki kažejo, da naprave mobilne telefonije v nekaterih primerih lahko povzročajo komaj opazne biološke učinke, ki pa najverjetneje ne vodijo do znanih vplivov na zdravje.