Mary, za katero pravijo, da je iskrena po kanadsko (medtem ko sta bila njena starša na potovanju, se je rodila v Montrealu), iznajdljiva po ameriško in ima francoski stil, je že večkrat z zvitimi ukanami poskrbela, da je dvoboj obrnila sebi v prid. Temno liso na uspeh na pred dvema dnevoma končanem newyorškem turnirju je vrgla v polfinalu, ko je vzela kar 12-minutni zdravniški odmor. S tem je tekmico Jeleno Dementijevo spravila s tira, nadoknadila zaostanek in dobila dvoboj. "Če je to edini način, na katerega me lahko premaga, naj bo tako. Vsekakor pa njeno ravnanje ni bilo v športnem duhu. Takšna taktika ji ni bila tuja že v preteklosti. Če bo imela na voljo 20 sekund, si jih bo zagotovo vzela vsaj 25," je bila jezna Rusinja.

Športno pot 30-letne zvite francoske lisičke, katere oče je Američan, mati pa Francozinja, je podobno kot pri nekaterih kolegicah iz teniške karavane (sestri Willimas, Jelena Dokić...) zaznamoval čudaški oče in trener obenem. Ta je malo Mary že v rosnih letih usmeril v tenis in jo leta 1989 pri 14 letih in dveh mesecih pripeljal v konkurenco najboljših igralk belega športa na svetu (s tem je postala najmlajša ameriška profesionalna teniška igralka, njen rekord je leto kasneje presegla Jennifer Capriati). "Nimam treme, saj sem se dolgo pripravljala na igranje z najboljšimi," je takrat dejala Piercova, ki ji je oče Jim kasneje povzročil nočno moro. Ko je bila Mary še najstnica, se je odločil, da bo igrala za domovino svoje matere, saj naj bi Američani preveč podpirali Jennifer Capriati in zapostavljali Piercovo. "Oče se je nenadoma odločil, da se bomo iz ZDA preselili v Francijo. Ni mi preostalo drugega, kot da sem ga ubogala. Malo mi je bilo hudo, ker sem morala zapustiti šolo, v katero sem hodila pred selitvijo, a se mi ni bilo preveč težko sprijazniti z očetovo odločitvijo," je pojasnjevala visokorasla zlatolaska, ki je Franciji leta 2000 prvič po 33 letih, ko je v Parizu slavila Francoise Durr, prinesla zmago na domačem turnirju velike četverice.

Na začetku kariere je nekdanja zaročenka slavnega igralca bejzbola Roberta Alomarja največ pozornosti pritegnila zaradi vedenja očeta Jima, ki je nenehno žalil nasprotnice, se znašal tudi nad Mary in leta 1993 na odprtem prvenstvu Francije udaril enega izmed gledalcev. Takrat je bil izključen s turnirja in iz WTA, kjer so zaradi njega sprejeli pravilo (kasneje so ga poimenovali kar Jim Pierce), ki prepoveduje žaljenje igralcev in trenerjev. Ker se neuravnovešeni oče ni umiril ter ni nič lepše ravnal niti s hčerko, ki jo je psihično in čustveno zlorabljal, je bilo Mary dovolj in ni več hotela trenirati pod očetovim vodstvom. Začela je delati z Nickom Bollettierijem, očeta pa je pregnala iz svojega življenja. Vendar se slednji ni dal kar tako. Zahteval je namreč delež od turnirskih nagrad in za umik zahtevka dobil 500.000 ameriških dolarjev. Po dolgih letih so se strasti očitno nekoliko umirile, saj so se odnosi med Mary in Jimom ponovno otoplili.