Ko se je Tomaž Humar vrnil s Himalaje, je že dejal, da sta Anderson in House obupala. A je bil v jeziku prehiter. Na Humarjevi spletni strani tudi ni podatka, da je House z drugim soplezalcem že lani prišel 7.560 metrov visoko, do vrha stene, a ni osvojil vrha.

V enem od intervjujev je Humar razlagal, da House ni bil za sodelovanje. "Jaz sem mu ponudil vso pomoč, tudi številke satelitskih telefonov. On svojih ni dal in v času, ko je bil na nogah praktično ves svet, ni nihče iz njegove odprave prišel vprašat, kaj se dogaja. Ko so me privlekli dol, so poslali ženo enega od alpinistov vprašat, ali bom še enkrat vstopil, ter mi hkrati ponudili 50 dolarjev za plinske bombice. Mi smo ji dali bombice in hrano zastonj. Če se bo vreme uredilo, nimata House in soplezalec po novi liniji, ki jo je preplezal lani do Messnerjeve smeri, nobene možnosti, vsaj ne v takih razmerah, ko je vse dol letelo. Tehnično je stena preplezljiva, to je dejstvo, ampak imeti toliko dni sreče z vremenom in ostalimi stvarmi, pa je velik žegen. Tisti, ki jo bo preplezal v enem zamahu, od vznožja do vrha, jo bo zato, ker si jo zasluži."

House je posebne vrste alpinist, saj je študiral v Sloveniji, govori slovensko in je bil menda na tekočem, kaj se je s Humarjem dogajalo v steni. "Res bova z Andersonom poskusila v isti steni, isti smeri, kot namerava Tomaž. Zame pa to ni tekmovanje. Plezam le zase. Ne plezam za televizijo, niti za druge ljudi. Grem, da grem plezat," je dejal House v Humarjevem baznem taboru pred vzponom. V slovenščini (www.humar.com/multimedia/steve house.mp3).

Odzivi so burni. "Ob uspehu nereklamiranih `princev čistosti` bi se lahko zamislili tudi mi. Smer je že bila narejena do druge, Messnerjeve smeri, pa jo je House razglasil za poskus, medtem ko je za nas nekaj takega pogosto že končana zadeva. Zares je vzpon končan šele z vrhom, saj so ravno najvišji vrhovi bistvo Himalaje," je na spletni strani "gore-ljudje" zapisal Tone Škarja, podpredsednik PZS in načelnik komisije za odprave v tuja gorstva.