In tudi Štefka ne bo osrednja junakinja tega članka. Glavna igralka bo Kajsa Bergqvist. Švedska kraljica skoka v višino je bila namreč v zadnjih letih najresnejša kandidatka, da Bolgarkin rekord ne bi dosegel častitljivega jubileja.

Bolj kot najboljši letošnji rezultat (203 cm), ki ga je Švedinja pred devetimi dnevi preskočila v Sheffieldu, je bil navdušujoč nastop na svetovnem prvenstvu v Helsinkih, kjer je Kajsa Berqvist kljub izredno težkim razmeram premagala 202 cm. Ko je bila uspešna na omenjeni višini, je postala svetovna prvakinja in ob tem seveda ni skrivala čustev. V nadaljevanju je skušala preskočiti 210 cm in pri drugem poskusu je bila zelo blizu nagradi 100.000 ameriških dolarjev za nov svetovni rekord na svetovnih prvenstvih. Mnogi atletski strokovnjaki so bili mnenja, da ji je poskus spodletel le zato, ker je bila po naslovu svetovne prvakinje čustveno izpraznjena.

"Verjamem, da sem sposobna preskočiti 210 cm. Toda, ker mi to doslej še ni uspelo, nisem prav nič slabe volje. Za seboj imam odlično sezono, v kateri sem še nepremagana in to je najpomembnejše," pravi Kajsa Bergqvist , ki bo imela 12. oktobra na slavnostni torti 29 svečk. Simpatična skakalka je na Švedskem dobila svojo naslednico, saj je Emma Green v Helsinkih osvojila bronasto kolajno.

Kajsa je zaradi poškodbe ahilove tetive izpustila lansko sezono. Udarec je bil boleč, saj je bilo leto olimpijsko in sanj o zlati kolajni je bilo konec (v Sydneyju 2000 je bila tretja). "Še vedno je moja želja, da bi nekoč postala olimpijska prvakinja. Toda do naslednjega velikega tekmovanja v Pekingu je še daleč, v treh letih pa se lahko spremeni marsikaj," se zaveda Kajsa Bergqvist, ki predstavlja četrtino zlatega rodu švedske atletike. Med največje šampione na svetu iz Švedske sodijo še zadnja leta neporažena mnogobojka Carolina Klueft, skakalec v troskoku Christian Olsson (zaradi poškodbe je letošnjo sezono izpustil) in skakalec v višino Stefan Holm, ki je sicer po odlični sezoni razočaral na svetovnem prvenstvu v Helsinkih, kjer je zasedel zanj skromno sedmo mesto. Švedi bodo imeli izjemen motiv tudi v naslednji sezoni, ko jih pred domačimi gledalci v Götheborgu čaka prvenstvo stare celine.