V tekmovalnem programu se bo za zlatega leoparda potegovalo 18 filmov, med njimi kot edini čisto nemški film "3 Grad kaelter" Floriana Hoffmeistra. Retrospektiva bo letos posvečena ameriškemu režiserju Orsonu Wellesu (1915-1985).

Vrhunec festivala bo 12. avgusta svetovna premiera filma "Rag Tale" britanske režiserke Mary McGuckian. V filmu igrajo Jennifer Jason Leigh, Malcolm McDowell in Rupert Graves. Film je satira o ljubezni, spletkah in boju za oblast v redakciji nekega londonskega rumenega časnika. Na premieri pričakujejo režiserko ter Leighovo in Gravesa.

Letošnja izdaja je tudi v znaku poslavljanja festivalske direktorice Irene Bignardi, ki je bila svojčas filmska kritičarka italijanskega dnevnika La Repubblica. V minulih petih letih je Bignardijeva na funkciji direktorice skušala Locarno spremeniti v kraj novih odkritij v obdobju med Cannesom in Benetkami. S predstavljanjem filmov tudi iz držav v razvoju in držav na kriznih območjih je dala festivalu lastne politične poudarke. Kdo bo nasledil Bignardijevo, bo znano neposredno po koncu festivala, poroča dpa.V uradnem programu festivala je tudi slovenski celovečerni film Delo osvobaja režiserja Damjana Kozoleta, ki je nastal v koprodukciji Emotionfilma in RTV Slovenija. Predvajali ga bodo v sekciji "Cineastes des Present" (Sodobni cineasti), v kateri bo predstavljenih 21 del sodobnih avtorjev.