Na ministrstvu se branijo

Ministrstvo očitek na račun novele, ki naj bi šla v jeseni v parlamentarno proceduro, zavrača, neuradno pa naj bi planincem obljubili, da bodo postojanke naknadno vnesli v novelo zakona. Obrtna zbornica Slovenije, ki je novelo spisala, bo na očitke odgovorila na novinarski konferenci, pravi hotelir in nekdanji župan Kranjske Gore Jože Kotnik , predsednik sekcije za gostinstvo pri Obrtni zbornici Slovenije. Kotnik pa opozarja, da ni vse planinsko, kar se imenuje planinski dom. "Če bi planinska društva jasno razmejila planinsko postojanko od gostiln v hribih ali pod njimi, morda do tega ne bi prišlo. Tako pa ni jasno, ali so gostinski objekti ob cesti na Vršič koče ali gostilne. Po mojem je to, kar je dostopno z avtomobilom, gostilna. Tja ne hodijo le planinci."

Vprašanje ni nepomembno, saj planinske postojanke poslujejo pod ugodnejšimi pogoji kot običajne gostilne, priznava predsednik Planinske zveze Slovenije Franc Ekar .

Prezahtevni pogoji

"V gorah imamo 170 koč, ki nudijo zavetje in pomoč planincem. Pri strežbi najnujnejše hrane in pijače v gorah ni mogoče zahtevati enakih davčnih, finančnih in obratovalnih pogojev kot za gostilne v dolini, saj bi bil to njihov pogreb. Že sedanji pogoji so za koče glede na predpise v EU prezahtevni. Bomo pa prevetrili register koč in izločili vse, ki ne izpolnjujejo pogojev za ta naziv. Ker ime planinski dom ali koča ni zaščiteno, si ga pogosto nadenejo obrati, ki niso v našem registru koč. A pod ugodnejšimi pogoji lahko poslujejo le koče, postojanke in bivaki iz našega registra, ki ga potrjuje upravni odbor na predlog gospodarske komisije."

Na gospodarskem ministrstvu so ubrali bolj pomirljive tone in Marko Podrekar pravi, da so z novelo preprečili, da bi posamezniki pod krinko društev ali klubov opravljali običajno gostinsko dejavnost: "Ta pojav se širi in ogroža preživetje gostincev."