Podpisani po izjavo sicer obsojajo "avtorje nestrpnih, žaljivih, nasilnih in seksističnih izjav ter pozivajo odgovorne, da preprečijo nadaljnje širjenje sovražnega govora". Kot so opozorili v izjavi, so bili najprej sovražnega govora deležni izbrisani, potem Romi, samske ženske, geji in lezbijke, zdaj pa so očitno na vrsti poslanke. "S tem ko vodstvo DZ tako prakso dopušča, proti njej ne protestira in je najostreje ne obsodi, jo legitimira, zapira prostor argumentirane demokratične razprave ter s tem nepovratno krni ugled parlamenta," so zapisali v izjavi.

Kot so navedli, se morda zdi, da je izjava poslanca SDS Pavla Ruparja ob obravnavi predloga zakona o istospolnih partnerskih skupnostih sodu izbil dno. Vendar izjava "zgolj potrjuje, da ta sod že dlje časa pušča na več koncih". Kot pravi Kuhar, Ruparjev "izpad" ni osamljen primer, saj je sovražni govor v državnem zboru vse pogostejši.

Šovinizem in seksizem, ki izhaja iz te in drugih izjav, izrečenih v državnem zboru in njegovih delovnih telesih, je zgovoren in žal vse prej kot redek pojav, še bolj problematično pa je dejstvo, da je DZ vedno bolj prizanesljiv do tovrstnih manifestacij seksizma, šovinizma in sovražnosti, podpisniki menijo v izjavi. Izražajo globoko zaskrbljenost nad stanjem v DZ In opozarjajo, da nestrpnost in izključevanje v parlamentu spodbujata in opravičujeta nestrpnost tudi na drugih ravneh vsakdanjega življenja.

Podpisniki so prepričani, da bi moral predsednik državnega zbora France Cukjati ravnanje poslanca Ruparja obsoditi in se za žaljive besede opravičiti prizadetima poslankama, pa tudi vsej slovenski javnosti. Kot je dejala članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti Alenka Šelih, ki je pod izjavo prvopodpisana, bi moral Cukjati že zaradi funkcije, ki jo opravlja, takšno ravnanje obsoditi. Vodstvo DZ je namreč dolžno skrbeti tudi za kulturo političnega dialoga, meni Šelihova. Po besedah Romana Kuharja pa Cukjati ne razume, "da za obsodbo sovražnega govora ne potrebuje pooblastil ali členov poslovnika". Sicer pa tudi parlamentarni poslovnik predsednika DZ zavezuje, da je odgovoren za ugled državnega zbora.

Med prvopodpisanimi so poleg Šelihove še igralka Milena Zupančič, novoizvoljena rektorica Univerze v Ljubljani Andreja Kocijančič in univerzitetna profesorica Renata Salecl. Milena Zupančič je svoje sodelovanje na današnji novinarski konferenci pojasnila z besedami, da "nam ne more biti vseeno, da se nestrpni govor vsak dan širi iz parlamenta". Tudi Šelihova meni, da je najbolj ogrožajoče, če se sovražni govor sliši iz "hrama demokracije". Zato moramo povzdigniti glas in opozoriti, da takšnega ravnanja ne bomo sprejemali, je še poudarila prvopodpisana pod izjavo.Kot je znano, je poslanec Rupar 17. junija v razpravi o predlogu zakona o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti izrekel nekaj žaljivih besed na račun opozicijskih poslank Majde Širca (LDS) in Majde Potrata (SD). Rupar je dejal, da poslanki izjavljata take "grdobije" na račun tistih, ki drugače mislijo, da bi jim "odredil obvezen zakonski pregled mednožja, da bi ugotovil, katerega spola sploh sta".