AVGIJEV HLEV

Pozneje nam je Rupar povedal, da jima je le vrnil za žaljivke, ki da jih je doslej moral poslušati. "A mogoče sem res malo preveč rekel," je dodal. Majda Potrata pravi, da je očitek, da ona nestrpno vodi seje komisije za človekove pravice in enake možnosti, Rupar izrekel že prej, zato je očitno, da pri njegovi izjavi "ni šlo za njegovo hipno razburjenje ali nepresojo, temveč za njegovo trdno prepričanje". Sama si dela v komisiji za enake možnosti ne predstavlja tako, da bi bil tisti, ki se postavlja v bran človekovim pravicam, lahko obsojen nestrpnosti. O Ruparjevem opravičilu pa je rekla le, da obstajajo "opravičila, ki pridejo iz srca, in opravičila, ki so izsiljena". Majdo Širca so Ruparjeve besede tako prizadele, da ni želela dajati izjav, njen strankarski kolega Rudi Moge pa je komentiral, da "to ni več državni zbor, temveč Avgijev hlev oziroma štala".

POSLANKE LE KOT OKRASEK

Poslanci LDS pričakujejo, da bo predsednik DZ France Cukjati sklical kolegij predsednika DZ, na katerem bi se dogovorili, kako lahko po zadnjih dogodkih parlament sploh dela. Včerajšnji dogodek po mnenju LDS kaže, da se je slovenski hram demokracije znašel v hudi krizi, ekscesi se kopičijo (od plakata proti izbisanim na vratih SNS in vnosa orožja v parlament do včerajšnje žalitve), a se jih pometa pod preprogo, vzroki za ekscese pa so tudi v tem, da jih predsednik DZ nikoli jasno in glasno ne obsodi. Ruparjeve besede so bile napad na intimo dveh poslank, edino, kar Ruparja ščiti pred kazenskim pregonom, pa je poslanska imuniteta, pravijo v LDS in dodajajo, da je diskusija v DZ padla pod vsako raven, z Ruparjevim opravičilom pa niso zadovoljni, saj "gre za opravičilo skozi zanikanje opravičila". Nenavadno se jim zdi, da je točko o istospolnih skupnostih vodil ravno Peče, ki je znan po svojem odklonilnem odnosu do homoseksualnosti. Cveta Zalokar Oražem (LDS) pravi, da je šlo za diskreditacijo žensk, ki mislijo s svojo glavo, da nekateri mislijo, da bi morale biti ženske v DZ zgolj okrasek, poslanke pa so po njenih besedah številnih posmehov deležne tudi po hodnikih. "Ni lepo biti poslanka v slovenskem parlamentu," pravi Oražmova.

Zanimivo je, da so poslanske skupine ravno ta teden na svoje mize dobile osnutek etičnega kodeksa, ki so ga pripravile strokovne službe DZ. V njem je med drugim zapisano, da je poslanec dostojen in uglajen, do svojih kolegov pa spoštljiv. Potratova meni, da če meril za spodobno, dostojno in pošteno ni v človeku, potem tudi sprejetje etičnega kodeksa ne bo pomagalo.

Dokončno o zakonu v sredo

Parlamentarna večina je včeraj pri predlogu zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti zavrnila vsa dopolnila opozicijskih LDS in SD, s katerimi sta ti poslanski skupini želeli razširiti obseg pravic istospolnih partnerjev, predvidenih v vladnem predlogu. DZ bo v tretjem branju o zakonu odločal v sredo. Medtem ko vladni predlog predvideva, da partnerja skupnost registrirata na upravni enoti pred uradno osebo upravne enote, kjer podata ustno in pisno soglasje, pa so v LDS in SD predlagali, da bi bodoča partnerja pred uradno osebo upravne enote v navzočnosti dveh prič podala ustno izjavo, da želita registrirati skupnost. Navzočnost prič naj bi bila pomembna zato, da bi dogodek imel pomen tudi na simbolni ravni.