Vsi sodelujejo še v vrsti drugih zasedb, kot so denimo BAST, Vlado Kreslin in Mali bogovi, Projekt Mesto, spremljajo raperja N`Toka na njegovi drugi plošči, Rihard Zadravec - Riki pa je z etno Kolektivom A propos ali kolektivom Glih praf lani jeseni objavil ploščo Dež de ša. Zasedba Olivija je pred časom pri založbi Nika objavila prvo ploščo z naslovom Med moškim in žensko. Več o obsežnem in skoraj nepreglednem ustvarjalnem početju članov zasedbe Olivija, vključno z mp3 posnetki s plošče in tudi s posebnimi posnetki, ki jih na plošči ni, najdete na spletni strani www.olivija.org. Skupina Olivija je 19. maja dobila prvo nagrado na festivalu slovenskega šansona 2005 (avtor glasbe Gal Gjurin), v soboto, 11. junija, pa bo skupaj z alžirskim ustvarjalcem Khaledom nastopila tudi na zaključnem večeru letošnje Druge godbe v ljubljanskih Križankah. Zatem bo 4. julija nastopila v Sodnem stolpu na Festivalu Lent v Mariboru. Pogovarjali smo se z vodjem skupine Galom Gjurinom.

Vi ste pisec vseh pesmi skupine Olivija. Objavljate pesniške zbirke, ustvarjate glasbo za krajše filme, plesne in gledališke predstave, ob tem povezujete literarni in glasbeni vidik v okviru Projekta Mesto, sedaj pa pišete še pesmi v skupini Olivija.
"Nekako najdem v sebi vso to raznolikost. Z glasbo se ukvarjam že od kakšnega šestega leta starosti, s poezijo pa, če dobro pomislim, od osnovne šole naprej. Veliko je odvisno od dejstva, koliko okolje vpliva na to, da se razviješ. V tem pogledu sem imel zagotovo srečo."

So v vaši družini tudi drugi ustvarjalci?
"Mama slika, oče je jezikoslovec, sestra Severa poje. Presek likovnosti, jezikovnosti, glasbe."

Torej je le še korak do gledališča in plesnih predstav.
"Pravzaprav imam v načrtu nekakšen muzikal. Nekakšen ‚gesamtkunstwerk’, skupek vseh izraznih oblik. Zelo me zanima tudi film. Film je prav tako presek: je vizualen, imaš glasbo, zgodbo, kar pomeni literaturo, jezik, igro, likovnost, vse je v njem. Imam že pripravljeno zgodbo za scenarij za celovečerec, pogovarjal sem se že z nekaj ustvarjalci iz filmskega sveta..."

Ko že omenjate film: videospoti skupine Olivija?
"Videospoti Olivije morda niso točno to, kar bi želeli, da so. Bi pa bilo zelo v redu, če bi bili točno to, kar želimo, da bi bili. Težava je predvsem v denarju in v tem, da je težko najti dobro ekipo, ki bi delala s srcem in občutkom. Nameravam kupiti svojo kamero, kar pomeni, da bo šlo za premik v popolno samostojnost tudi v primeru videospotov. Tako bi imeli tudi svoj videostudio. Avdiostudio z imenom Resnevem že imamo pri kitaristu Dejanu Lapanju. Tudi plošča je bila posneta in dokončno dodelana v našem matičnem studiu."

Niste pa niti vi niti recimo vaša mama oblikovali ovitka plošče skupine Olivija.
"Ne, to sem prepustil slikarju Luku Leskovšku. Z njim sva sodelovala že pri Projetku Mesto. On je režiral tudi videospot za pesem Ledena. Se pa resno poigravam z mislijo, da bi ovitek za naslednjo ploščo oblikoval sam. Dizajn je lahko zanimiva stvar. Rad imam preprosto in sporočilno oblikovanje, kakršno je tudi oblikovanje ovitka plošče Olivija."

Na vaši spletni strani lahko obiskovalci najdejo tudi vaše izvedbe pesmi Neila Younga, U2 in Morcheebe.
"To so resnično priredbe, pravzaprav naše interpretacije, predelave. Na koncertih, če je dobro vzdušje, včasih izvajamo Harvest Moon Neila Younga, ki nam je zelo pri srcu zaradi svoje zasanjanosti. Drugih dveh prej omenjenih, mislim, nismo nikoli. Glasbeniki, ki Olivijo sestavljamo, sodelujemo in se družimo že dalj časa, dobrih pet let in več. Veliko smo že doživeli skupaj. Olivija obstaja od leta 2003 in v zgodnjem obdobju smo igrali eksluzivne priredbe na džezovski način. Vendar bi radi ohranili koncerte čim bolj avtorske, z lastnimi pesmimi. Konec koncev ta skupina ni več to, kar je bila pred dvema ali tremi leti."

Severa odhaja

Na spletni strani beremo tudi, da bi naj Severa nehala peti v skupini. "Severa resnično odhaja, katera bo naslednja pevka, ni znano. Težko je najti pevko, ki bi nadomestila Severo. Vendar naj poudarim, da bo vse v redu, Olivija bo delovala še naprej, Severa pa bo, vsaj zase in z manj profesionalnim pristopom, zagotovo še naprej pela. Olivija je postala že neke vrste zaščitni znak. S tega vidika ni več toliko pomembno, kdo je v zasedbi. Ampak le in samo s tega vidika!"

Vsebina Olivije so vaše pesmi. Na spletni strani beremo tudi, da pripravljate naslednjo ploščo.
"Tudi to je res. Novih pesmi je že veliko, počasi jih bo dovolj za ploščo. Vendar se še nismo odločili, v kakšne vode bomo zapluli. Nekatere nove skladbe igramo že na koncertih. Zdi se mi dobro na nastopih preveriti pesem, preden jo daš na ploščo."

Povabljeni ste na festival Druga godba.
"Verjetno sem pritegnil pozornost organizatorjev, ker je bil moj avtorski večer v Cankarjevem domu razprodan že ob šestih popoldne."

Pripravljate za omenjeni nastop kakšen poseben program?
"Ja, odigrali bomo nekaj novih pesmi. O tem, kako in kaj natanko bomo izvajali, še ne morem na žalost povedati nič, saj še ne vemo, koliko časa bomo imeli na voljo za svoj nastop. Zagotovo bosta med izvajanimi skladbami ljubezenska Brez sramu in brez strahu, ki je zasedla prvo mesto na festivalu slovenskega šansona kot najlepša melodija, in novo (v drum`n`base) preoblečeno balado Najini gozdovi."

Ob skupini Olivija imate v načrtu še druge glasbene zamisli.
"Imam tudi odtrgano punk skupino Adivaljaver, pripravljam ploščo s klavirskim triom, ki bo bolj meditativna in mirna. Mogoče bi lahko rekel tudi duhovna. V načrtu imam tudi solo ploščo s kontrabasom, novo ploščo Projekta Mesto... Z raperjem N`Tokom smo ravnokar izdali nov album, ki ponuja povsem drugačen in samosvoj pristop k hip-hopu - Dobrodelni koncert ob koncu sveta."