A obiskovalci se še vedno nimajo kje okrepčati, saj je Čolnarna ob tivolskem ribniku, ki je edini gostinski lokal v tem delu parka, zaprta. Od sklenitve pogodbe z novim lastnikom, družbo Fortuna&Fortuna Catering, ki jo je komisija za oddajanje poslovnih prostorov pri Mestni občini Ljubljana izbrala izmed treh ponudnikov, ki so oddali popolne ponudbe, je minilo pet tednov, pričakovati pa je, da bo v tednu dni spet zaživela. "Glavna obnovitvena dela v lokalu so končana," je povedal Andrej Fortuna , direktor podjetja Fortuna&Fortuna Catering, "zdaj pride na vrsto še čiščenje lokala in oprema." Če bo tehnični pregled uspel, je pričakovati, kot je napovedal Fortuna, da bo Čolnarna, ki so jo zaradi dolgov prejšnje najemnice Nede Tuma, ki je imela lokal v najemu od aprila 2001, zaprli 21. marca, morda odprta že v četrtek ali petek. Srce parka je zagotovo ribnik, ki pa zadnja leta bije precej opešano. Ribnik, ki ga je mestna oblast dala "ustvariti" že leta 1880, Čolnarno pa so postavili pozneje, kaže z okolico, zasvinjano z odpadki, klavrno podobo. Da ga bo treba temeljito očistiti, opozarja tudi raziskava, ki jo je za MOL opravilo podjetje Limnos. Dno tega šest tisoč kvadratnih metrov velikega ribnika je polno odpadkov, erozija spodkopava prestrmo obalo, štirje dotoki pa so prešibki, da bi bilo v njem dovolj sveže vode.

"Ljudi bi rada izrecno opozorila, da v vodo tivolskega ribnika ne smejo vlagati neavtohtonih rib in želv. S tem se namreč poruši naravno ravnovesje ekosistema, vnesejo pa tudi paraziti. Lastniki akvarijskih rib in drugih eksotičnih organizmov velikokrat pred odhodom na dopust ali ko se jih enostavno naveličajo, te organizme vržejo v ribnik," je opozorila Alenka Šajn Slak , doktorica biologije in raziskovalka podjetja Limnos.

Podjetje Limnos je v svoji nalogi predlagalo, da bi ribnik poglobili, na sredini pa uredili otoček. Naklon obale bi, kjer je to mogoče, zmanjšali in zasadili močvirske rastline. "Ta litolarni pas bi opravljal samočistilno funkcijo, povečala bi se biološka raznovrstnost, ribnik bi tudi vizualno postal bolj privlačen in bi se lepše vklopil v okoliške parkovne površine," je poudarila Alenka Šajn Slak.

Za najemnino gre dober milijon

Tudi finančne obveznosti se v primerjavi s prejšnjim najemnikom niso spremenile, saj znaša mesečna najemnina Čolnarne dober milijon tolarjev. Najemnina za poslovni prostor znaša 883.287 tolarjev in 222.459 tolarjev za pripadajoči gostinski vrt. Prejšnja najemnica je ni plačala od junija lani, zato se je nabralo za več kot sedem milijonov tolarjev dolgov. Občina se je marca odločila za deložacijo.