Novo nagrado ZDSLU v vrednosti pol milijona tolarjev lahko dobi posameznik ali umetniška skupina, včlanjena v ZDSLU, ki deluje na slovenskem in mednarodnem kulturnem prizorišču. Nagrada ZDSLU se podeli za najboljše likovno-vizualno delo, razstavo ali izvajano delo, pokazano v javnosti v preteklih treh letih do dneva razpisa nagrade. Nagrada se ne podeljuje za življenjski opus. Kandidate lahko predlagajo kulturne ustanove, likovna društva, državljani Slovenije in vsi, ki so včlanjeni v ZDSLU.

Strokovni svet za podelitev nagrade so sestavljali predsednica ZDSLU Irena Brunec Tebi, predsednik Umetniškega sveta ZDSLU Franc Purg, strokovni svetovalci dr. Mirko Juteršek, dr. Lev Menaše in dr. Peter Krečič ter predstavnik Skupine Hypo Alpe-Adria Tomaž Kranjčič, vodja marketinga in odnosov z javnostmi.

Za nagrado so bili poleg Cihlarja nominirani Viktor Gojkovič za sakralno kiparstvo v Galeriji ARS v Mariboru (2004), Irena Gašperšič in Kristofer Meško za slikarsko razstavo v poslovnih prostorih odvetniške pisarne Jadek in Pensa v Ljubljani, Anka Krašna za samostojno razstavo v DLUM (2004), Željko Opačak za samostojna projekta na multimedijski prireditvi Vstop prost 4,5 (2003/2004), Mira Uršič za slikarsko razstavo v galeriji Stanete Kregarja (2004) in Alenka Viceljo za razstavo v atriju ljubljanskega Magistrata (2002).Podrobnosti o nagradi in nagrajencu bodo predstavili na novinarski konferenci, ki bo ravno tako v torek ob 11. uri v Steklenem dvoru banke Hypo.