Največkrat so zavore, kadar se znajdemo na zabavi, sprejemu med samimi nepoznanimi ali na prvem sestanku z novimi poslovnimi partnerji, posledica previsokih zahtev do nas samih. Nihče namreč od nas ne pričakuje globokih strokovnih razprav o znanosti, politiki ali umetnosti. Gostje se hočejo sprostiti, zabavati in nimajo nikakršnega namena reševati težkih problemov. Še manj si želijo razkazovanja vašega obsežnega znanja.Poznavalci spretnosti lahkotnega pogovora se umikajo kočljivim in težkim temam ter se držijo tistih, s katerimi lahko pogovor uspe tudi brez osnovnega zaupanja, ki ga pozna daljše poznanstvo ali prijateljstvo.

Kako vzpostaviti prvi stik

Z robcem ali rokavico, ki vam je padla na tla, danes zadeva ne učinkuje več. Prvič, rokavic ne nosimo več v lepotne namene in robčki so praviloma papirnati. Drugič pa je med predstavniki moškega spola vse manj tistih, ki vam bodo zadevo na tleh tudi pobrali. Najprej se otresite strahu, ki ga ima vsak človek, preden ogovori popolnoma neznano osebo. Nasmeh je tisto čarobno orožje, s katerim greste v prvi napad, vprašanje, od kod cilj vašega zanimanja pozna gostitelja, je tu prvič ali je pri njem na kosilu vsako nedeljo, pa lahko prebije led. Ne ravno globoko inteligentno, a na vsak način boste dobili odgovor. Zatem ste na vrsti vi, s pojasnilom, kako in zakaj ste tukaj. Sledi ravno pravi trenutek, da se predstavite: Mimogrede, moje ime je...

O čem govoriti z osebo, katere ime sicer zdaj poznamo, a se nam o njej ne sanja nič drugega. Pomagajte si z iskrenim zanimanjem za sočloveka, bodite odprti in prijazno radovedni. To ne pomeni, da sogovornika takoj izprašate o stanju njegovega tekočega računa in o tem, koliko ljubic občasno spi v njegovi postelji. Lahko se navežete na njegov prvi odgovor. Gostitelja pozna iz študentskih časov sta torej skupaj študirala, kateri študij, v katerem kraju?

Kaj je še ostalo od bifeja v gostiteljevi kuhinji, je prav tako hvaležen vzvod za začetek pogovora, v najboljšem primeru vam bo sogovornik prinesel še nekaj lososovih kruhkov, ki jih je previdno skril v hladilnik.

Priporočene in tabu teme

Poznavalci bontona in pravil lahkotnega pogovora so sestavili seznam priporočenih tem, o katerih se neobvezno kramljanje razvije skoraj brez muke. Mednje sodijo kraj bivanja (država, kraj, četrt, ulica), družina in otroci, domače živali in živali nasploh, poklic, dejavnost, študij, izobraževanje. Drugi sklop hvaležnih tem so prostočasne dejavnosti, hobiji, šport in vselej se je prijetno pogovarjati o počitnicah in potovanjih. Ne pogovarjajte se o politiki, veri, boleznih, kritično o hrani, ki vam jo ponuja gostitelj, ne pogovarjajte se o zakonskih in težavah v družini, izključite denar in finančne posle. Skoraj vsa pravila poznajo tudi izjeme, a če se pogovarjate o politiki, ne zastopajte skrajnih stališč. Če opravljate skupne znance, ki so tokrat po naključju odsotni, boste sicer v prvem trenutku naleteli na izjemno zanimanje, morda celo na zavezništvo, a slej ko prej se bo vaš sogovornik vprašal, kaj boste govorili o njem za njegovim hrbtom. Ljudje ljubijo izdajo, a zaničujejo izdajalce.Držite se pozitivnih sporočil, izberite teme, ljudi, objekte, ki jih lahko pohvalite. Izogibajte se tarnanju in kritiki, še posebno, če ta zadeva gostitelja. Ne glede na to, kako radi sami govorite, ponudite priložnost sogovorniku, da tudi sam malce obsežneje spregovori. V družbi vselej bolj cenijo ljudi, ki znajo poslušati, kot tiste, ki se želijo uveljaviti s preveč govorjenja.