Letos parila je bilo pravzaprav malo pravega aprilskega vremena, ko se v enem dnevu večkrat izmenjajo obdobja sončnega vremena in krajevnih ploh. Padavine so se pojavljale ob vremenskih frontah, deževalo pa je po več ur skupaj. Za ploho je namreč značilno, da ne traja dolgo in je krajevno omejena. V visokogorju je ob vremenskih frontah snežilo, in kot smo pričakovali, so na Kredarici 22. aprila izmerili doslej največjo višino snežne odeje, natanko sedem metrov. Letošnji april pa si bomo zapomnili tudi po pozebi, ki je prizadela velik del države na velikonočni konec tedna. Precej škode je povzročila v sadjarstvu.

April se je začel s toplimi dnevi

Drugi mesec meteorološke pomladi se je začel z nekaj sončnimi in toplimi dnevi, od 5. do 12. aprila pa je povprečna dnevna temperatura zraka nihala okoli normalnih vrednosti. Precej hladno je bilo od 13. do 22. aprila, predvsem od 14. do 16. aprila, ko je v večjem delu države tudi najvišja dnevna temperatura zraka ostala pod desetimi stopinjami. Zelo toplo je bilo v zadnjih treh dneh meseca, ko je bila povprečna dnevna temperatura zraka kot običajno v drugi polovici junija.

V Ljubljani je bila povprečna mesečna temperatura zraka 10,1 stopinje Celzija, kar je za desetinko stopinje nad dolgoletno povprečno vrednostjo, ki velja za tridesetletno obdobje 1971 - 2000. Tudi drugod po državi je bil april povsem povprečno topel, v večini krajev je bila povprečna mesečna temperatura zraka za nekaj desetink stopinje nižja od dolgoletne povprečne vrednosti. Najvišjo temperaturo so v Ljubljani izmerili 30. aprila, in sicer 26 in pol stopinje Celzija. To je bil po klimatološki klasifikaciji prvi letošnji topel dan - to so dnevi z najvišjo temperaturo nad 25 stopinj Celzija. Še desetinko več so istega dne izmerili v Črnomlju. Najnižjo temperaturo pa so v Ljubljani izmerili 15. aprila, in sicer minus 2 stopinji Celzija. Ta dan se je v Ratečah živo srebro spustilo do minus 7,7 stopinje, pod ničlo pa tudi na letališču Portorož v Sečovljah. Minuli mesec je bilo največ, to je 15 hladnih dni - to so dnevi z najnižjo jutranjo temperaturo pod 0 stopinj Celzija - v Ratečah, po 9 pa na letališču Brnik in v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Omenimo še, da je bilo marca v Ratečah samo 9 hladnih dni.

V prvih štirih mesecih preveč padavin

Sonce je minuli mesec sijalo več kot v povprečno osončenem aprilu. Največ sonca je bilo v prvi in zadnji dekadi meseca, razmeroma malo sredi meseca. V Ljubljani je sijalo 199 ur, oziroma 120 odstotkov povprečja 1871 - 2000. Tudi na Obali in na primer na drugem koncu Slovenije, v Murski Soboti, je bilo sonca za okoli 15 odstotkov več od povprečja.

Aprila je bilo ponekod več, drugod manj padavin od dolgoletnega povprečja. Od 60 do 100 odstotkov povprečne aprilske količine padavin so izmerili na Primorskem, Notranjskem, v ljubljanski kotlini in v večjem delu Gorenjske. Drugod po državi je bilo padavin več od povprečja, najbolj, za več kot 50 odstotkov, izstopata del Koroške in Bele krajine. V Ljubljani je v 13 padavinskih dneh (povprečje je 14) padlo 89 litrov padavin na kvadratni meter, kar je 86 odstotkov povprečja 1871 - 2000. Če primerjamo podatke za vse štiri letošnje mesece skupaj, lahko ugotovimo, da je bilo povsod po državi preveč padavin, povprečno količino so izmerili le v severovzhodni Sloveniji.

Arboretum v Volčjem Potoku - raj za spomladanske sprehajalce (Foto: Luka Cjuha)