Slovesnosti so se med drugim udeležili preživeli taboriščniki, najvišji predstavniki Republike Srbske, BiH, SČG in Hrvaške, predstavniki Srbske pravoslavne cerkve, Spominskega centra Jad Vašem iz Jeruzalema, svetovnega parlamenta romov ter več tisoč drugih. Na Hrvaški strani bo slovesnost v spomin na žrtve Jasenovca in pobeg kakih 60 taboriščnikov, ki je pomenil tudi konec obstoja samega taborišča, potekala prihodnjo nedeljo v spominskem območju Jasenovac, še poroča APA.

V Jasenovcu, enemu najbolj razvpitih koncentracijskih taborišč, ki jih je med drugo svetovno vojno vodila takratna ustaška hrvaška država, nekakšna marioneta nemških nacistov, je bilo v letih 1941-1945 ubitih 366.000 Srbov, judov in romov, pa tudi 300 Slovencev. Srbska pravoslavna cerkev ocenjuje, da je v taborišču umrlo skupno kar 700.000 ljudi, po navedbah izraelskega muzeja holokavsta Jad Vašem jih je bilo kakih 600.000, hrvaška uradna oblast pa vztraja pri občutno nižji številki - med 20 in 80 tisoč.

Donja Gradina je bila po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta eno največjih morišč taborišča Jasenovac, na tamkajšnjem območju so doslej odkrili kar 125 množičnih grobišč. Poleg tega se tam nahaja tudi t.i. topol groze, na katerem so ustaši obesili več tisoč ljudi, ki so bili pred samim obešenjem izpostavljeni še grozovitemu mučenju.