Zadnji podatki kažejo, da je v obdobju 1999-2002 v Evropi število visokošolskih profesoric naraslo za 23 odstotkov, kljub temu pa ženske še vedno predstavljajo zgolj 14 odstotkov vseh univerzitetnih učiteljev, kar je le za odstotkov več, kot pred tremi leti, ko je delež žensk v akademskih krogih znašal 13 odstotkov. Le v Latviji, na Portugalskem in na Finskem je ta delež višji od 20 odstotkov.

V primerjavi z letom 1999 se je nekoliko povečalo tudi število diplomantk (58 odstotkov v primerjavi s 56 odstotki), doktoric (41 odstotkov v primerjavi z 39 odstotki) in diplomatk v inženirstvu in gradbeništvu (25 odstotkov v primerjavi z 21 odstotki).

Komisija si je za cilj zadala, da se do leta 2010 v EU delež žensk na vodilnih mestih v znanstveni sferi zviša na najmanj 25 odstotkov. To namerava doseči z ukrepi na evropski in nacionalni ravni. Med tovrstnimi ukrepi poročilo izpostavlja krepitev položaja žensk v procesu odločanja, iskanje načinov za boljše usklajevanje profesionalnega in zasebnega življenja ter povečanje raziskav na področju spolne politike.