Bohinjci so se dolgo jezili, da jih v razvoju ovira Triglavski narodni park. Ko je tam izvoljeni poslanec Dušan Vučko neverjetno hitro predlagal spremembo zakona o parku, pa jih je navdušenje minilo. Brž so ugotovili, da je življenje v parku kljub omejitvam oziroma prav zaradi njih velika prednost. Vprašali so se, kdo le jim skuša s spremembami zakona v ta raj pripeljati nič več in nič manj kot mafijski kapital?!

"Ob vseh ugodnostih parka mora ta vendarle pomeniti še kaj več od golih prepovedi. Ljudi je treba poučiti o njegovih prednostih, kako živeti z njimi in jih končno znati tudi tržiti. Takšni ohranjeni naravni biseri so žal vse bolj redki. Kmetje na Koprivniku, kjer živim, so se že večkrat pridušali, da kmetij brez parka sploh ne bilo več, le vikende bi gradili. Tudi o jezeru menijo, da mora njegova obala ostati nedotakljiva, kar tudi mimo parka zagotavlja vrsta zakonov in predpisov," nam je tedaj pojasnila Evgenija Korošec .

O mafijskem kapitalu, ki da kupuje vse po vrsti in ogroža najlepše predele ob jezeru, ni vedela nič. Ko smo jo opozorili, da se v Bohinj morda res steka denar sumljive barve, lahko celo iz zloglasnega Zbiljskega gaja, je povedala, da so za preverjanje barve denarja v tej državi pristojne druge ustanove. Ko smo povpraševali po kapitalu Zmaga Pačnika , s katerim so se opekli tudi mnogi invalidi bivših Učnih delavnic, je bila vedrogleda: "Alpinum je občinskemu svetu predstavil vse svoje namene. Tudi to je povedal, da za njim stoji Pačnikova denarna skupina. Nobenih skrivnosti ni bilo! Kupili so vse po vrsti, kar je bilo pač na prodaj. Hotel Ski na Voglu bo končno zaživel. Namenjen bo zimskemu in poleti planinskemu in pohodniškemu turizmu. Pod njim je hotel Zlatorog in delovni naslov njegove vsebine je jedrnat - Vsestranko razkošje. Hotel Pod Voglom ima za geslo šport, Bellevue nostalgijo in Bohinj zdravje in vrhunsko kulinariko. Novi sporni hotel bo namenjen zdravstveni preventivi wellnes."

Kdo bo prinesel, kdo bo odnesel

- In če se bo izkazalo, da je ta naložba res le denarni posel po načelu "poceni kupiti in drago prodati", smo vprašali lani:
"Ne ga lomiti še vi! Kar bo tu zgrajeno, bo tu tudi ostalo, nihče ne bo nič odnesel iz Bohinja!"

Te dni smo dobili ovadbo Vrhovnemu državnemu tožilstvu. Županja naj bi posle oddajala zasebnikom brez razpisov. Mimo sveta naj bi izdala protizakonito mnenje o predkupni pravici za zemljišča, ta pa kupujejo Pačnikovi. Blizu naravnega, zgodovinskega in kulturnega spomenika Ajdovski gradec so brez dovoljenja izvrtali vrtino za vodo. Lastniki zemljišča so Pačnikovi in Vučko, snujejo polnilnico vode. V ovadbi je še vrsta očitkov, od razsipavanja javnega denarja do osnovne šole na Gorjušah, ki jo občina brezplačno prenaša na planinsko društvo, tega pa vodi županjin mož ... Spet k županji:
"Ni mi žal, da sem prevzela tako nehvaležno funkcijo. Po rodu nisem od tod, zato na bohinjske perspektive gledam verjetno drugače, bolj smelo, vedro. Da v lastnem kraju težje delaš, pričajo številni bohinjski izobraženci, od katerih le redki ostanejo doma. Tudi naš prejšnji poslanec Vučko je od drugod."

- Menda ste ga brez javnega razpisa pogodbeno zaposlili na občini.
"Je strokoven, delaven in pred poslanskim mandatom je vodil občinsko upravo. Ponudil se je, da lahko sem ter tja pomaga, saj ga z občine marsikdo pokliče za nasvet. Res pride in je plačan na uro. Doslej jih je odslužil vsega devet. Vekakor pa je meni s tem očitno naredil veliko škode. Takšne zdrahe odvračajo pozornost od bistvenih težav."

- Te pa so?
"Razvoj, ki stoji zaradi zapletov s Triglavskim narodnim parkom, ki zavzema 68 odstotkov občinske površine. Česar koli se lotiš, dregneš v nedorečen zakon o parku. Zato skoraj vsak Slovenec čuti, da je edini poklican tolmačiti, kaj se v parku sme in kaj ne. Ob jezeru so zastale jahalne, pohodniške in kolesarske poti ter razgledne točke, stoje prekopi za kanalizacijo. Splošno mnenje je: ,Aha, občinarji spet niso nič naredili!’"

Država se ne zgane, miga pa kapital

- Pa ste?
"Kar je le v naši moči. Tudi vi ste bili plat zvona, da je naša Sava zasvinjana, da že ogroža kopalce. Mirne vesti lahko s prstom pokažem na državo. Naši ribiči so jo opozorili vsaj na 20 črnih pritokov, inšpekcija pa nič. Sistem kanalizacije in čistilnih naprav je vreden deset milijonov evrov. Bohinj sam jih gotovo ne zmore, država pa se ne zgane."

- Zgane se zasebni kapital. Kaj je zdaj z zmagoslavnim Zmagom Pačnikom in njegovimi opevanimi vsebinami?
(Sledila je psovka, zaradi katere ne kanimo pred sodnika.) "Tu sva pri oni ovadbi zaradi predkupnih pravic. Vilo ob jezeru je res kupil zasebnik, a prej ni bila ponujena občini, ampak državi. Skozi Triglavski narodni park je imela predkupno pravico, ki je očitno ni zanimala, čeprav sem sama zelo navijala in celo predlagala v vili center TNP. Preprosto ne razumem togosti in kratkovidnosti ministrstva za okolje in prostor.

Podobno je s travnikom blizu jezera, ki ga je lastnik pred leti sicer ponujal občini, ker pa je ceno navil v nebo, je občinski svet ni sprejel. Vodila ga je logika, češ, saj je vseeno, kdo kupi, graditi tako ali tako ne bo smel. In kupili so Pačnikovi. Našli so luknjo, ko je kmetijsko ministrstvo za dva tedna sprostilo trg kmetijskih zemljišč. Okoljsko ministrstvo se spet ni zganilo, zato je zmagal Pačnik. Občini se o tej mahinaciji niti sanjalo ni in tako ali tako ni imela predkupne pravice. Toda še vedno trdim, da Pačnik nikoli ne bo dobil dovoljenja za kakršenkoli poseg na tej parceli!"

- Si res upate to trditi?
"Mirne duše!"

- Pazite, saj ste se že ujeli v past "češ, saj to ni mogoče" in se ugriznili v jezik ob Pačnikovih napovedanih "vsebinah". "Saj res ne vrtate na pamet. Kaj pa, če se kdo spomni v prav takšne in podobne namene spremeniti meje parka?!
S tem Pačnikom smo imeli res nesrečno roko. Njegovi so pokupili šest hotelov in ne kažejo niti najmanjšega namena storiti kaj z njimi. Obljubljali so prenovo, programe, zdaj pa le propadajo. Dajejo jih v najeme za največ leto dni, tak najemnik pa ima lahko le en namen - nič vložiti in izmolsti, kar se da. Za Bohinj je tak pristop pogreb, saj je lastnik hotelov pokazal le en namen; špekulirati in ob prvi priložnosti dobro prodati, in to komur koli."

- Pa kje sploh dobro kaže?
"Ob hotelu Jezero ima resne namene še lastnik Vodnega parka v Bohinjski Bistrici. Rad bi zraven zgradil še hotel in se povezal s smučiščem Kobla. Bistrici bi se odprlo, če bi narava nanizala več tako dobrih zimskih sezon, kot je bila letošnja, in če bi se država končno odločila, kaj bi rada s Pokljuko. Tam se križajo interesi TNP, ministrstev za obrambo, za šport, za okolje, za kmetijstvo in še kakšne državne ustanove, ne znajo pa se zmeniti, čeprav je Pokljuka pomembno turistično in vodno območje za vso Slovenijo.

Potem domača zavist in zlonamernost! Ovadba meri na gorjuško šolo, ki je zaprta že 20 let, desetletje je prazna in propada. Poleg je smučišče brez sanitarij, gostinske ponudbe. Ker je moj mož slučajno predsednik planinskega društva, ki je kanilo oživiti stvar, je zdaj seveda padla v vodo in vse skupaj jemlje vrag ..."

- In ker je Dušan Vučko menda slučajno solastnik zemlje, na kateri se po govoricah sodeč brez dovoljenja vrta za polnilnico ...
"O tem ne vem dosti. Menda je spet zadaj Pačnik. Ko sem jih vprašala, kaj počnejo, so rekli, da bo to 40 novih delovnih mest. Ko sem vprašala, če imajo dovoljenje za vrtino, so rekli: ‚Smo že poskrbeli.’ Upam, da so, sicer sva spet pri ustanovah države in njenih inšpekcijskih službah. Če bodo šli mimo njih, pomeni, da za ‚poskrbeli’ kuha nekdo na državni ravni. Na občinski gotovo ne! Potem se lahko skupaj vprašamo, zakaj so ljudje kot Pačnik tako nedotakljivi, da lahko počnejo prav vse, kar se jim zljubi."