IBBY je 2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena, razglasil za mednarodni dan knjig za otroke. Ob tej priložnosti je vsako leto za pokroviteljico tega dne izbrana ena od nacionalnih sekcij. Pisatelj iz države pokroviteljice ob tej priložnosti napiše poslanico, ki - obogatena z ilustracijo - obide svet. Indijska avtorica Manorama Džafa je napisala zgodbo, ki obuja starodavno indijsko legendo o fantu, ki je spoznal, da modrost izvira iz besed, ki so jih učenjaki zapisali na liste palmovcev. Knjige so naše čarobne oči, iz njih izvira znanje, s katerim nas vodijo po zavitih in neuhojenih poteh življenja, je sporočilo poslanice, ki jo spremlja plakat Džagdiša Džošija.

Slovenska sekcija IBBY, ki je bila ustanovljena leta 1992, in združuje avtorje mladinske literature, pisatelje, ilustratorje, prevajalce, založbe, knjižničarje, strokovnjake, teoretike in pedagoge mladinske književnosti ter društva in ustanove, katerih delovanje je povezano s knjigo in branjem, je za bienalno Andersenovo nagrado za celoten opus za leto 2006 in za nagrado ALMA 2006 predlagala ilustratorko in pisateljico Lilo Prap.

Glasovanje za Moja naj knjiga 2005 je potekalo v 38 slovenskih splošnih knjižnicah, sodelovalo pa je kar 16.965 mladih bralcev. Kot že navedeno, je med slovenskimi knjigami ponovno zmagala zbirka Anica z 1186 glasovi, pa tudi sicer v primerjavi z uvrstitvami prejšnjih let ni opaziti večjih sprememb; mladi bralci še vedno radi posegajo po delih Nejke Omahen, Primoža Suhodolčana, Bogdana Novaka in Ivana Sivca.Med prevodnimi deli so se z 1923 glasovi mladi bralci ponovno navdušili nad Harryjem Potterjem J.K. Rowling, toda ker so njene knjige letos že petič dobile največ glasov, bodo tokrat prejele zlato priznanje, nato pa se jih bo po pravilniku o priznanju Moja najljubša knjiga izločilo iz glasovanja v naslednjih letih. Kot kaže seznam, se mladi navdušujejo tudi nad zbirko Pet prijateljev Enid Blyton, Piko Nogavičko Astrid Lindgren in zbirko Gospodar prstanov J.R.R. Tolkiena.