Letošnjo Megro, ki jo organizira Pomurski sejem, bo odprl minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril Ciril Ambrož s Srednje gradbene šole v Mariboru, bo sejem pomemben tudi za predstavitev gradbenega šolstva Slovenije. Gradbene šole se na Megri predstavljajo vsa leta, letos se bodo od petih v državi predstavile štiri, in to celjska, ljubljanska, novomeška in mariborska, kranjska pa se je zaradi stroškov predstavitvi odpovedala. Vse dni sejma bodo ustvarjali izdelek kot del objekta, že četrtič pa tekmujejo v zidanju, je med drugim povedal Ambrož.

Gradbene šole se bodo predstavile na 125 kvadratnih metrih površin pod geslom Znanje - gradbeni material prihodnosti. Njihov razstavni prostor bo urejen kot celota. Osrednji del bo namenjen predstavitvam graditeljskih spretnosti, posamezni notranji razdelki pa predstavitvi izobraževalnih institucij. Predstavili bodo delo geodetov, risanje načrtov in delo zidarjev, postavitev lesene konstrukcije, izdelavo ometov, delo keramikov in slikopleskarjev ter suhomontažerjev. Državno prvenstvo mladih kleparjev bo 5. aprila, tekmovanje dijakov v zidanju pa 8. aprila.

Na sejmu bo na 18.000 kvadratnih metrih razstavnih površin sodelovalo 450 razstavljavcev iz 19 držav, 343 domačih in 107 tujih, na osrednjem dogodku gradbene stroke v Sloveniji in tem delu Evrope pa se bodo predstavile tudi državne in strokovne ustanove. Sejem bo prvič potekal v združeni Evropi, zato ga organizatorji, Pomurski sejem, napovedujejo tudi kot priložnost za analizo položaja slovenskega gradbeništva v Evropi in njegove konkurenčnosti.Tudi letos bodo na sejmu vsi, ki v slovenskem gradbeništvu kaj pomenijo, ena osrednjih tem bodo posveti o stanovanjski gradnji, ki naj bi zagotovila udobje prihodnosti. Letos bodo več poudarka dali stanovanjski gradnji in notranji opremi, predstavljeni pa bodo elementi za gradbeništvo, oprema in orodja v gradbeništvu, mehanizacija, gradbeni materiali, stavbno pohištvo, izolacije, oprema za vrt in okolico hiše, notranja oprema, načrtovanje in projektiranje, inštalacije in oprema, visoke gradnje, sanacije v gradbeništvu, transportna sredstva in oprema, inženirske gradnje, varstvo okolja ter strokovna literatura in informatika.