"Res je le to, da sprejeti zazidalni načrt občine Piran dovoljuje dozidavo obstoječega hotela," zatrjuje Redžepovič. Slišati je namreč, da nameravajo invalidske organizacije dozidati hotel Fiesa z apartmajskim hotelom, posamezne apartmaje pa razprodati zasebnikom za vikende. S tem pa bi uničili še zadnjo zeleno oazo ob slovenskem morju.

SKB banka je kot upnica Valkartona, ki je zašel v težave, leta 1994 prodala takratni počitniški dom trem invalidskim organizacijam: Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije, Zvezi društev civilnih invalidov vojn in Zvezi društev delovnih invalidov Slovenije. Te so počitniški dom kmalu temeljito prenovile v sedanji hotel Fiesa s 50 ležišči v 22 sobah.

Z nakupom takratnega počitniškega doma v Fiesi so postale vse tri invalidske organizacije tudi lastnice večjega dela zemljišča, na katerem je danes avtokamp, v zazidalnem načrtu pa so tam v prihodnje predvidene športne površine. Deset let (do lani) jim je piransko javno podjetje Okolje dalo v najem plažo z osrednjo zelenico, kjer so poleti tudi gostinski lokal in različne stojnice. "Lani smo objavili javni razpis za najem plaže, saj z dotedanjim najemnikom oziroma upravljalcem plaže nismo bili zadovoljni," je zatrdil član uprave Okolja Sebastjan Jeretič .

Hotel z zemljiščem (razen plaže) še danes upravlja ljubljanska družbi Imovina. Njen direktor Aleš Časar nam je že leta 2001 povedal, da so lastniki dali hotel v podnajem Dejanu Djuričiču iz Ribnice, ki je takrat plačal invalidskim organizacijam 96.000 takratnih nemških mark letne najemnine.

Djuričič je še vedno najemnik, vendar je bil včeraj na poti in po telefonu ni hotel govoriti z nami. Povedal je le, da je hotel Fiesa razen januarja, februarja in novembra odprt vse leto, v njem pa lahko najame sobo kdor koli, ne le invalidi.

Lastniki si lahko premislijo

Predstojnik urada za okolje in prostor na piranski občini Boris Kočevar pravi: "V zazidalnem načrtu je predvidena gradnja hotela v Fiesi z 80 ležišči v sobah, ne v apartmajih, s poslovnimi prostori v pritličju in z 80 parkirišči v dveh etažah. Zadeva bo postala sporna, če bodo lastniki zaprosili za spremembo namembnosti v apartmajski hotel, kar je seveda mogoče." Invalidske organizacije so počitniški dom kupile pred dobrimi desetimi leti in ga temeljito preuredile. Zdaj imajo nove ambicije. <%I> <%I> Foto: Danica Cmrečnjak/dokumentacija Dnevnika

"Sam o ničemer ne odločam. Res je le to, da zazidalni načrt občine Piran dovoljuje dozidavo obstoječega hotela."