Novi voditeljski obrazi na številnih komercialnih televizijah lahko hitro zasenčijo nacionalno institucijo, ki ji, roko na srce, lahko rečemo kar Tistega lepega popoldneva. Njena paradna konja Lado Bizovičar in Anja Tomažin sta pred televizijske ekrane v nedeljo popoldne spravila tako mlade kot stare gledalce. Kljub temu, da ima Anja za sabo kar nekaj bolj ali manj neuspešnih oddaj (predvsem na komercialni televiziji), zdaj z uspehom v oddaji TLP opravlja vlogo protiuteži Ladovemu nekonvencionalnemu stilu vodenja. Tega ubirajo tudi mnogi organizatorji različnih dogodkov, ki ga najamejo kot voditelja. Bizovičarja lahko dejansko postaviš, kamor želiš, in mu zaupaš vodenje različnih dogodkov, saj bo vedno izpadel kot Lado. Vprašanje je le, ali je to ciljni publiki všeč...

No, to je težko reči za eksotično temnolaso Leilo Bdeir, sicer pridno študentko prava. Gospodična je v oddaji ob 50. obletnici Evrosonga uspešno dokazala, kako lahko sicer zanimiv material izpade neumno, če se ga pred kamero nerodno zloži.

Pa je na nacionalni televiziji dejansko tako težko dobiti zanimiv kader? V času, ko je po nacionalki kraljevala Molkova, so ji očitali, da nikogar ne spusti blizu. Všeč ji ni bila Ivana Šundov, ki si zdaj gradi svojo kariero kot voditeljica na Hrvaškem. Zadovoljna ni bila niti s Sašama (Gerdej in Einsiedler). No, po ponesrečenem nastopu na zadnji Emi sta kar sami zaprli usta tistim, ki so Molkovi to očitali. Nemoteno sta lahko v njeni senci delali le Bernarda Žarn, ki se zdaj vse bolj rine iz sivega povprečja, in Mojca Mavec. Seveda ima nacionalna televizija še veliko voditeljskih zvezd, kot sta denimo Marcel Štefančič in Bojan Kranjc, ki pa ju žarometi ne osvetljujejo tako pogosto, da bi se komu zataknila v nos. Navsezadnje so njune oddaje bolj vsebinske kot zvezdniške. In če je Miša mislila predvsem z zgornjo, resda izredno egoistično glavo, potem bi za njenega naslednika, urednika razvedrilnega in športnega programa Vanjo Vardjana, lahko upravičeno in zlobno rekli, da bolj razmišlja z neko drugo glavo. Dokaz za to je, pravijo poznavalci dogajanj na hodnikih RTV, tudi mlada Jasna Kuljaj, ki jo je Vardjan že pred leti pripeljal na eno od snemanj oddaj Homo Turistikus in ki bo zdaj, ko bo seveda oddaja po mesecih obljubljanja končno stekla v eter, vodila oddajo Turistika.

Težave z moškostjo

Podobne težave kot Vardjan ima več kot očitno tudi lastnik Prve TV, Zagrebčan Ivan Ćaleta. Njega je namreč popolnoma očarala mlada pianistka Urška Čerče, ki je svojo zvezdniško kariero začela na lokalnih radijskih postajah, jo nadaljevala na TV3, katapult med zvezde, natančneje do mesta programske urednice in urednice razvedrilnega programa, pa je dosegla po bojda vrhunskem vodenju oddaje SupernovaMulti Talents in po številnih obiskih v Zagrebu, od koder se je vedno vračala z nasmehom na obrazu. Z novo sezono je Čerčetova prevzela tudi vodenje politično-zabavne oddaje Urška šov. Roko na srce: ta je zabavna le pri gostih, ki imajo izredno dobre govorne sposobnosti. Čerčetova, ki je med kolegi na delovnem mestu znana kot izredno naporna oseba, pa, kot kaže, sledi Mišinim stopinjam. Po tem, ko se je s porodniškega dopusta na male ekrane vrnila Janja Sodja, z oddajo, kjer je s kamero razkrivala skrivnosti znanih Slovencev in je bila ena bolj gledanih na Prvi TV, ji je Čerčetova kmalu dala nogo. Al lepše od Urške ne sme biti nobene, bi vzkliknil pesnik. Janja ima zdaj v koprodukciji TV RTS Maribor in TV Papriko zabavno glasbeno oddajo Cena slave.

Podajanje kljuke

TV Paprika, katere lastnika sta Mark Žitnik in visoko noseča Ajša Šunjič, pa je še ena komercialna televizija, kjer si voditeljske enodnevnice dobesedno podajajo kljuko na vratih studia. Med najbolj delavne in vztrajne zagotovo sodi nesojena misica Lucija Gubenšek,, kateri je lento leta 2001 izpred nosa vzela Rebeka Dremelj. Ta je svoje ambicije raje usmerila v glasbo in oblikovanje spodnjega perila, vodenje oddaj Idol na Net TV pa po številnih kritikah in bojda tudi prošnji samega Stojana Auerja, naj se med oddajo ne meče toliko v ospredje, opustila. Nič manj pa ni ambiciozna Gubenškova, študentka prava, ki vodi stike z javnostjo v nočnem lokalu Global, kmalu pa bo prevzela tudi vodenje programskega dela v nastajajočem vodnem parku na Ježici. Lucija, ki na TV Papriki med drugim vodi oddajo Moški, ima precej smole, saj ji do zdaj še ni uspelo iz sogovornika izvleči sočnih in intimnih podrobnosti, kot naj bi oddaja obljubljala. Bo že, saj kamera je potrpežljiva. Gledalci pa seveda tudi...

OD ALIŠIČA BEŽIJO

Med stare prekaljene mačke, ki imajo težave z mladimi novinarkami, lahko uvrstimo tudi urednika F1 Mirana Ališiča. Možu kadri redno uhajajo drugam. Razlog naj bi bil prenaporni delavnik, neuradno pa so za fluktuacije krivi predvsem kolerični izpadi urednika. Po tem, ko mu je pomoč odklonila Nina Jerančič, se je Ališič močno zagrel za dobrega in sposobnega novinarja Davida Stropnika, ki se na mašine menda spozna celo bolje kot urednik. A ker je Stropnik več kot očitno bistre glave, je v Ališičeve kremplje poslal mlado, komaj dvajsetletno praktikantko, ki bo skrbela za družabne dogodke na prizoriščih F1.

KJE SO VALILNICE?

Gorazd Slak, programski direktor Pro Plusa: Za voditeljski obraz nove zabavne oddaje Oprostite, prosim! Sašo Einsiedler smo se zelo hitro odločili in veseli smo njenega sodelovanja z nami. Biti dober voditelj ni preprosta naloga. Če pogledamo samo vse uspešne voditelje v Sloveniji: ti so se kalili kar nekaj časa v različnih oddajah in imajo zato zelo veliko izkušenj. Podobno kot Jonas, Saša Einsiedler in navsezadnje tudi Mario; zanimivo je pogledati, kaj vse so že delali. Gre za ljudi, ki obvladajo zelo širok spekter televizijskih znanj in za katere lahko dejansko rečem, da so kakovostni voditelji. Je pa res, da morajo televizije omogočiti tako imenovane valilnice voditeljev, kjer se bodo preizkušali. Kakor sem rekel, potrebnih je veliko izkušenj, saj nihče ne more čez noč postati dober voditelj. Imeti morajo veliko kilometrov. Glede na to, da smo z Boštjanom, Natalijo in Jeleno, voditelji E+, začeli novo oddajo, smo imeli z njimi kar nekaj govornih vaj, sami so veliko vadili, imeli so vaje z režiserjem, z urednikom in tudi z igralskimi šolami. Vsak voditelj pa mora tudi nekaj sam vložiti vase in to zdaj vsi uspešno izpeljujejo.

METULJČEK IMA VODITELJICO

Pravo odisejado ali nočno moro s televizijskimi voditeljicami je imel tudi kar nekaj časa redno zaposleni, a brezdelni urednik Drago Bulc. Njegovo oddajo Homo turistikus je namreč do ukinitve vodila igralka Tina Uršič. Kljub temu, da naj bi se oddaja Turistika vrnila že januarja, na nacionalni televiziji še vedno predvajajo stare oddaje in več kot očitno ne preverjajo niti vsebine. Tako smo pred časom lahko spremljali sicer čudovit prispevek z enega od ameriških smučišč, v katerem so propagirali že pred tremi leti končane olimpijske igre. No, kakor koli že, urednik Bulc je znova dobil zeleno luč. Manjkala je le voditeljica. Bulc si je potihoma želel, da bi oddajo moderirala radijska moderatorka Petra Kovič, vendar Vardjanu ni bila všeč. Bulcu je namesto nje raje vsilil postavno svetlolasko Jasno Kuljaj, ki je do zdaj delala na Valu 202 in na BBC, gledalcem malih ekranov pa je znana tudi kot posnemovalka Helene Blagne v oddaji Tistega lepega popoldneva.