Strah je upravičen. Na SP leta 2001 in na zadnjih zimskih olimpijskih igrah pred tremi leti v Salt Lake Cityju so smučarji tekači z dopinškimi aferami dodobra zasenčili tekmovalne uspehe v smučinah. Najbolj odmevni so bili primeri v Salt Lake Cityju, kjer so bili dopingirani nosilci zlati olimpijskih medalj - za Španijo nastopajoči Nemec Johann Muehlegg ter Rusinji Olga Danilova in Larisa Lazutina. Vsi trije so morali medalje tudi vrniti. Na zadnjem SP pred dvema letoma v Val di Fiemeju je odmeval dopinški primer Finke Kaise Varis.

Boj proti dopingu je FIS dodatno zaostrila. Že od torka nenapovedane dopinške teste na prizorišču SP opravlja kar 16 preiskovalcev. FIS bo na SP med drugim prvič iskala vsebnost rastnega hormona (HGH) kot tudi dopinške prekrške s pomočjo transfuzij krvi, je sporočila generalna sekretarka FIS Sarah Lewis. Poleg 114 načrtovanih dopinških kontrol najboljših tekmovalcev, bo FIS pri smučarjih tekačih in nordijskih kombinatorcih izvedla še 450 naključnih krvnih testov.

Kasper se zaveda škode za šport, ki jo doping povzroči pri odkritju znanega športnika. Z jezo se zato spominja letošnjega primera Francoza Vincenta Vittoza, kateremu je preiskava v laboratoriju v Koelnu na testu A pokazala, da je zaužil prepovedan diuretik, B test pa je bil negativen. "Le kako se to lahko zgodi v laboratoriju, kot je v Koelnu?"Prav doping je tisti element, ki bi lahko zasenčil 45. nordijsko SP. Prireditelji so se potrudili in v infrastrukturo vložili kar 23 milijonov evrov. Dobro poteka prodaja vstopnic in tekme naj bi si v živo ogledalo preko 300.000 ljudi. Svoje je dodala tudi narava, ki je polepšala kraj. Udeležba je rekordna. Za nameček pa gostitelji napovedujejo tudi športni uspeh in 100. medaljo na nordijskih SP in računajo na izjemno atmosfero, saj prav na vseh tekmovanjih sodijo s svojimi športniki med možne dobitnike medalj. SP bi njim in FIS tako lahko pokvaril le doping.