Prvo presaditev kostnega mozga pri otrocih so pri nas opravili leta 1991, potem je dejavnost presajanja krvotvornih matičnih celic stekla brez prekinitev, pojasnjuje as. dr. Janez Jazbec , dr. med., vodja Službe za onkologijo in hematologijo Pediatrične klinike v Ljubljani, kjer se ti otroci zdravijo. Porast presaditev so zaznali leta 2002, ko so v sklopu Centra za presaditev kostnega mozga v Kliničnem centru dobili akreditacijo za presajanje kostnega mozga tudi nesorodnih darovalcev, zato otrok, ki imajo nesorodnega darovalca, ni bilo več treba napotiti na zdravljenje v tujino.

TUDI PRESADITEV CELIC IZ POPKOVNE KRVI

Doslej so opravili 30 presaditev pri 28 otrocih, pri dveh je bila potrebna ponovna presaditev. V 12 primerih je šlo za avtologno presaditev krvotvornih matičnih celic, ko so bolniku presadili njegov lastni kostni mozeg, v preostalih primerih pa so bolnikom presadili kostni mozeg drugega človeka (alogenična presaditev): v desetih primerih je tkivo podaril sorodnik, v petih pa nesorodni darovalec. Lani so opravili deset presaditev kostnega mozga, prvič tudi presaditev krvotvornih matičnih celic iz popkovne krvi. V centru sicer vodijo 44 otrok, pri katerih je bila opravljena presaditve kostnega mozga.

Iz slovenskega registra darovalcev kostnega mozga doslej še niso našli možnega nesorodnega darovalca in so vsi prišli iz nemškega registra; popkovna kri je prišla iz Avstralije.

NI PRVI NAČIN ZDRAVLJENJA

Uspešnost presaditev je primerljiva s podobnimi centri v tujini in znaša 60 odstotkov, je pojasnil Janez Jazbec. Presaditev pri otrocih uporabijo pri bolezenskih stanjih, ko je to edina možna pot ozdravitve. Največji delež presajenih pripada bolnikom z akutnimi limfoblastnimi levkemijami - kar je najpogostejša bolezen malignega izvora pri otrocih - in sicer otrokom, pri katerih se je levkemija po standardnem načinu zdravljenja ponovila. Presaditev kostnega mozga torej ni prvi način zdravljenja levkemije pri otrocih, poudarja dr. Jazbec. Drugi tip akutne levkemije, ki jo redkeje srečamo pri otrocih, je mieloična levkemija. Pri tej je v nekaterih primerih presaditev že terapija prvega reda, saj ne pričakujejo, da bodo s citostatskim zdravljenjem dosegli trajno ozdravitev. Treta indikacija za presaditev je aplastična anemija, ko kostni mozeg zaradi nepojasnjenih dejavnikov neha tvoriti krvotvorne celice in torej pride do odpovedi kostnega mozga. Presaditve so potrebne tudi pri limfomih in nekaterih tako imenovanih solidnih tumorjih.

NEZNANI VZROKI ZA RAZVOJ LEVKEMIJE

Razvoj laboratorijske dejavnosti je v zadnjih letih omogočil, da vse te bolezni opredelijo že na molekularni ravni in torej na genetski ravni opredelijo podtipe različnih levkemij, pojasnjuje dr. Jazbec. S pomočjo teh preiskav lahko že na začetku ugotovijo, ali gre za levkemijo, pri kateri je majhna verjetnost, da se bo bolezen odzvala na zdravljenje, in je zato primerno, da že na začetku zdravljenja uporabijo agresivnejše pristope, kot so presaditve. Vzrokov za razvoj levkemij ne poznamo. Vemo sicer, do kakih sprememb pride zaradi levkemije na molekularni ravni, kaj povzroči te spremembe, pa še ni pojasnjeno, pojasnjuje Janez Jazbec. Obstajajo sicer določena stanja, ki pomenijo večjo obremenitev za razvoj te bolezni. Tako na primer večje tveganje prinašajo downov sindrom, prirojene pomanjkljivosti imunskega sistema in tudi določene družinske obremenitve, ko na primer več sorodnikov v mladih letih zboli za rakom. Pri večini obolelih otrok tovrstne družinske obremenitve sicer ni.

Lek priskočil na pomoč

Bolnika po presaditvi kostnega mozga ogrožajo številni zapleti. Najbolj ga ogroža dolgotrajna in huda zavora imunskega sistema, s katero preprečijo, da bi telo zavrnilo presajeni kostni mozeg. Zaradi imunosupresivnega zdravljenja je bolnik zelo dojemljiv za okužbe, tako virusne kot bakterijske. Bakterijske lahko zmanjšajo z izolacijo bolnika v primernih prostorih, kjer je bistvenega pomena tudi neoporečen zrak, saj so prašni delci lahko nosilci nekaterih patogenih mikroorganizmov. V Pediatrični kliniki bodo s pomočjo donacije farmacevtske družbe Lek kmalu nabavili ustrezen prezračevalni sistem, ki ga bodo preselili v transplantacijski center nove Pediatrične klinike, ko bo ta zgrajena.