Medvede bo podelila mednarodna žirija, ki ji predseduje nemški režiser Roland Emmerich, člani so igralke Ingeborga Dapkunaite iz Litve, Bai Ling s Kitajske in Franka Potente iz Nemčije, nizozemski filmski producent in distributer Wouter Barendrecht, italijanski modni oblikovalec Nino Cerruti ter romanopisec in scenarist Andrei Kurkov iz Ukrajine. Častnega zlatega medveda za življenjsko delo bo prejel 83-letni španski igralec Fernando Fernan Gomez.

V projektu "Shooting Stars" se bo od 11. do 13. februarja v Berlinu predstavilo 21 obetavnih evropskih igralcev, med njimi Aleksandra Balmazovič. "Za slovenske igralce je to velik dogodek, ker nimamo svojih agentov," je povedala igralka. Na drugi berlinski koprodukcijski tržnici, ki bo 13. in 14. februarja, se bo iz Slovenije med 30 projekti iz 21 držav za naklonjenost tujih koproducentov potegoval celovečerni projekt "Don`t Cry for me, Europe" Andreja Košaka.

Ob zaključku delavnice Vzhodno od raja bodo avtorji izbranih projektov od 10. in 13. februarja prav tako v Berlinu. Iz Slovenije sta med njimi Hanna A.W. Slak s filmom Tea in Maja Weiss z Inštalacijo ljubezni. Avtorici bosta iskali koproducente za svoja projekta. V Berlinu bo od 12. do 17. februarja še srečanje talentov (Talent Campus), na katerem bodo mladi nadarjeni filmarji letos preučevali "production design". Mednje se je iz Slovenije uvrstil scenarist in režiser Petar Pašič. Filmski sklad RS pa bo na Evropski filmski tržnici predstavil Ruševine Janeza Burgerja, Desperado Tonic Borisa Petkoviča, Varje Močnik in Hanne A.W. Slak, Predmestje Vinka Moederndorferja in Sivi kamion rdeče barve Srdjana Koljeviča.