Kaj je sinusitis (vnetje sinusov) in kaj ga povzroča?
Vnetje sinusov v širšem pomenu je vnetni proces sluznice obnosnih votlin, ki se razvije pri vsakem vnetju nosnega organa, torej nosne ter obnosne votline in zgornjega dela žrela skupaj. Sinusitis v ožjem smislu pa je vnetni proces v obnosnih votlinah, ki se pojavi, ko je normalno prezračevanje obnosnih votlin moteno zaradi delne ali popolne zamašitve prezračevalnih odprtin ene ali več obnosnih votlin. V vsakodnevnem življenju o sinusitisu govorimo v tem drugem primeru. Vzroki so lahko zelo različni, pri vseh pa je skupno, da se zoži oziroma zapre odprtina sinusa. Brez tega ni sinusitisa v pravem smislu.

Kakšne vrste vnetij poznamo glede na trajanje in izvor?
Po trajanju poznamo akutno in kronično vnetje. Prvo traja nekaj dni do največ šest tednov, drugo pa več kot šest tednov; vedeti pa moramo, da zelo stroge časovne razmejitve med enim in drugim ni. Izvor vnetja je lahko infekcijski (bakterijski oziroma gnojni, glivični in virusni oziroma mešanica teh), alergijski in neinfekcijski nealergični. Slednji je lahko zelo različen in zajema vnetja, ki nastanejo zaradi uporabe raznih zdravil, hormonov, iritacij, zaradi vnetja v okolici, kot je na primer vnet zobni koren. Povzročijo pa ga lahko tudi stres, hiperreaktivnost (nenormalno povečana odzivnost) sluznice in nekatere bolezni, ki vplivajo na sluznico sinusov. Včasih je spremenjena sluznica sama del teh bolezni - govorimo o cistični fibrozi, ciliarni diskineziji in sindromu aspirinske intolerance. Pogosto pa se vnetje razvije tudi zaradi raznih anatomskih ovir v nosu, ki motijo normalno prezračevanje sinusov.

Kakšni so znaki?
Simptomi so odvisni od tega, kateri sinus je prizadet. Skoraj vedno imamo znake nahoda - zamašen nos, pogosto izcedek iz nosu, draženje v nosu, zatekanje sluzi v žrelo - in občutek pritiska, tiščanja ali bolečin v predelu lica, korena nosu, čela, v globini oči in v predelu zobovja.

Kako ga prepoznate?
Za diagnozo so najbolj pomembni anamneza, oziroma kar nam bolnik o težavah pove, natančen pregled nosne votline, po možnosti z endoskopom, in če to ne zadošča, še slikovna obdelava, tukaj mislimo na rentgen oziroma na CT. Slednjo opravimo predvsem pri kroničnih vnetij ali če sumimo, da se je vnetje razširilo izven obnosnih votlin.

Kako poteka zdravljenje?
Zdravljenje je seveda odvisno od vzroka nastanka vnetja. Pri akutnih vnetjih vedno priporočamo redno čiščenje nosu, izpiranje nosu s fiziološko raztopino, kapljice za nos, ki pripomorejo k zmanjšanju otekline nosne sluznice. Pri gnojnih vnetij priporočamo antibiotične kapljice in antibiotike v obliki tablet. Le-te pogosto svetujemo tudi pri nebakterijskih vnetjih, ker se tudi pri teh oblikah hitro razvije gnojno vnetje. Pri hudih oblikah akutnega vnetja opravimo tudi odsesavanje gnojne vsebine iz nosu, predvsem iz predela, kjer so odprtine obnosnih votlin, pri najhujših oblikah pa naredimo tudi odprtino sinusa skozi nos. Zdravljenje je torej kirurško.

Kateri so vzroki kroničnega vnetja sinusov?
Če so zgoraj navedeni simptomi dolgotrajni, je velika nevarnost, da se razvije kronično vnetje enega ali več sinusov. Skoraj vedno imamo tudi anatomske spremembe v nosu - zvit nosni pretin, nenormalno velika ali spremenjena nosna školjka, pri otrocih velika žrelnica... Drugače povedano, kronično vnetje obnosnih votlin se razvije, če se prezračevalna odprtina sinusov zoži ali zapre - neodvisno od tega, kakšen je vzrok za to. Neredko gre za več dejavnikov istočasno.

Kakšne so smernice zdravljenja za kronični sinusitis?
Kot za vsako vnetje tudi za kronična vnetja sinusov velja, da moramo najprej odpraviti vzrok, ki ga povzroča. Potrebno se je izogibati alergenskim snovem in zdraviti alergijo samo, popraviti nagnite zobe. Pomembno je operativno odpravljanje anatomskih nepravilnosti nosu, pa tudi kirurško odstranjevanje zapore, ki je nastala med nosno in obnosno votlino, oziroma ponovno odpiranje, razširitev prezračevalne odprtine sinusov. Ti kirurški posegi so lahko različni, odvisno pač od tega, kateri sinus je prizadet. Danes jih opravljamo le izkušeni kirurgi s pomočjo endoskopa skozi nos, pogosto jih delamo v lokalni anesteziji. Bolnišnično zdravljenje traja le dva do tri dni, zato je tudi okrevanje po operaciji krajše. Kljub vsemu pa so operacije sinusov včasih zelo zahtevne, ker je "operativno polje" majhno in težko dostopno. Blizu so številne, za normalno življenje vitalne strukture: oko in vidni živec, možgani, glavne žile v glavi..., zato je možnosti za hude zaplete zelo veliko.