Praviloma se krvavitve iz prebavne cevi izrazijo kot bruhanje sveže krvi ali kavni usedlini podobne vsebine, lahko pa tudi z odvajanjem črnega, smolnatega blata. Med znake krvavitve iz prebavil sodi tudi sveža kri v blatu. Ta pojav imenujemo hemohezija, označuje pa odvajanje sveže krvi ali krvi, pomešane z blatom. Bolnik lahko opazi le sled krvi na toaletnem papirju ali pa okrvavljeno straniščno školjko po iztrebljanju. Običajno zaradi dramatičnosti klinične slike pri takšni krvavitvi bolniki sami poiščejo zdravniško pomoč ali pa jih napotijo v bolnišnico zaradi nadaljnjega zdravljenja. Med simptomi, ki jih bolniki najpogosteje zaznavajo, so vrtoglavice ali omotice, zaradi obilne izgube krvi lahko tudi padejo v nezavest. Pogosto se to zgodi po iztrebljanju na stranišču.

ŠTEVILNI VZROKI

Vzroki za krvavitve iz spodnje prebavne cevi so različni. Najpogosteje so vzrok za obilne krvavitve raztrgani hemoroidi ali divertikuloza črevesa. Divertikli so žepki ali vrečaste razširitve stene črevesa, ki običajno nastanejo pri ljudeh z zaprtjem. Med druge vire krvavitev v spodnjih prebavilih sodijo črevesne razpoke, kronična vnetna bolezen črevesa, tumorji in polipi. Pri obravnavi teh bolnikov si prizadevamo predvsem, da ugotovimo vzrok krvavitve, jo učinkovito ustavimo in bolnika primerno nadaljnje zdravimo.

Za ugotovitev vira krvavitve so poleg skrbne anamneze in natančnega kliničnega pregleda bolnika najučinkovitejše endoskopske preiskovalne metode. Endoskopija je preiskava, pri kateri z instrumentom osvetlimo in pregledamo notranjost votlih organov. Mednje sodijo rektoskopija (pregled danke), rektosigmoidoskopija (pregled danke in sigmoidnega dela črevesa) in/ali koloskopija (preiskava celotnega debelega črevesa). Z endoskopijo pri večini bolnikov zanesljivo ugotovimo vir krvavitve, omogoča pa tudi različne načine ustavljanja krvavitev. Krvavitev lahko ustavljamo z vbrizganjem zdravil, s toplotnimi metodami ali podvezovanjem (ligature). Včasih je potrebno ponavljanje endoskopskih posegov, da zanesljivo potrdimo vir krvavitve in zagotovimo učinkovito hemostazo.

HEMOROIDI

Hemoroidi ali zlata žila so varice (vrečaste razširitve) hemoroidalnih ven, ločimo notranje in zunanje. V našem okolju predstavljajo pogosto tegobo bolnikov. Včasih se o tej mučni težavi s svojim izbranim zdravnikom ne pogovarjajo dovolj sproščeno in odkrito ter jim ti ne morejo ponuditi vseh možnosti, ki so bolnikom zdaj na voljo. Na razvoj hemoroidov vplivajo zlasti neustrezna prehrana, s premajhnim deležem sadja, žitaric in vlaknin, uživanje alkohola, sedeče delo, nosečnost, debelost in kronično zaprtje. Tudi začinjena hrana in uživanje alkohola vplivata neugodno na hemoroidalno bolezen. Med neugodne dejavnike sodi tudi neprimeren način življenja z malo gibanja.

Izraženost hemoroidov praviloma delimo v štiri stopnje; bolnikom, ki jim "izpadajo" (prolabirajo), svetujemo operativno zdravljenje. Pri blažjih oblikah hemoroidov lajšamo težave z mazili in svečkami, ki pa lahko imajo tudi neželene učinke (na primer analni srbež). Iz dejavnikov, ki vplivajo na razvoj hemoroidalne bolezni, so jasni tudi preventivni ukrepi, s katerimi lahko zmanjšamo verjetnost razvoja in krvavitev iz njih: uživanje uravnotežene hrane z dovolj tekočine, primerna telesna dejavnost, izogibanje začinjenim jedem in alkoholu, skrb za redno in mehko iztrebljanje ter ustrezna oblačila.

ČIM PREJ K ZDRAVNIKU

Pri bolnikih z znaki krvavitve iz prebavil je treba čim prej opraviti diagnostične postopke. S tem bolnika pomirimo, omogočimo boljšo diagnozo in hitrejše okrevanje. Pomembno je, da tudi laiki prepoznajo znake krvavitve iz prebavil v domačem okolju. Nedvomno bomo za bolnika storili največ, če bomo krvavitev prepoznali in ustrezno ukrepali. Še zlasti to velja za starejše bolnike, ki jih lahko obilnejše krvavitve tudi življenjsko ogrozijo. Pri tem ne smemo zanemariti dejstva, da se lahko tudi rak debelega črevesa in danke izrazita s krvavitvijo iz črevesa. Ne smemo se tolažiti ali pojasnjevati znake krvavitve le z besedami "saj so samo hemoroidi", ampak se moramo posvetovati s svojim izbranim zdravnikom.