In res, okoli pol enajste ure, ko so se prvi sončni žarki prikotalili iznad hiš Starega in Mestnega trga, je med Stritarjevo ulico in Šuštarskim mostom mrgolelo obiskovalcev sejma. Pravo nasprotje z drugim predeli mestnega središča, ki je v hladu samevalo kot med tednom nikoli ne.

Na lesenih mizah so se v težko pričakovanih sončnih žarkih zalesketali kosi pohištva, razpela, posoda, preproge, lestenci, sablje, uniforme, bankovci in kovanci, glasbeni inštrumenti, fotografije, slike - ter nepregledna množica vseh drugih predmetov, vsak s svojo zgodbo in častitljivo zgodovino. Dušo je v njih iskal tudi Janez, a je žal ni našel. "Prišel sem, da prelistam ljudi, da vidim obraze. A v nobeni od teh stvari ni ljubezni, vse je preživelo," se je otožno zamislil Janez in se posvetil kupu zbledelih črno-belih fotografij.

Največ pritožb je bilo nad mrazom, ki se je tako gosto naselil na to stran Ljubljanice. Začuda pa so nizke temperature še najmanj motile turiste, ki jih ni manjkalo. "Prav nič nimava proti mrazu, saj sva ga vajena," sta v en glas povedala Danny in Carol Titmuss iz Londona. Zakonca, ki se ukvarjata s prodajo dragocenosti iz odsluženih stavb (npr. kaminov), sta semkaj prišla prav za to - da najdeta kaj zase. "Za Slovenijo sva izvedela po internetu, moj mož pa mi je kupil letalsko vozovnico za Ljubljano," je še povedala Carol. Vztrajno je angleško govoreče anketirance pred brvjo čez Ljubljanico iskala Anna Zimk, Američanka, ki študira na Dunaju. "Sejem je zelo zanimiv, če bom našla kaj všečnega, si bom to zagotovo privoščila. Čeprav sem tu le za konec tedna, mi je všeč, sploh pa glasba," se je nasmejala Anna in pokazala na harmonikarja, ki je s svojimi melodijami vsaj kratkoročno odganjal mraz.

Naprodaj pa niso vsi predmeti kar tako, ampak obstajajo zanje stroga pravila, nas je podučil Marjan. "Čevlji, stari 30 let, so lahko za nekoga problematični, ker so še zmeraj uporabni," je pojasnil. Svoje starinsko in umetniško "imetje" prodaja že četrto leto, največ ima starega orodja. "Najvišjo ceno ima gobelin, in sicer 12.000 tolarjev - ampak vse se da zmeniti," je še povedal Marjan.

Skrivnost o spremenljivosti cen nam je zaupala tudi prodajalka Marija. "Tale radio je najdražji na moji stojnici, stane pa 85.000 tolarjev pred pogajanji," se je nasmehnila Marija in pokazala na 60 let star radio nemškega porekla, kakršnega so včasih imeli samo bogati; včeraj se je veliko ljudi zanimalo zanj.

Najpogostejši "obiskovalec" sejma je bil nedvomno nekdanji predsednik Tito in njegova nekdanja Jugoslavija - v vseh možnih oblikah. Uniforme, denar, odlikovanja, fotografije, slike, značke, grbi, rdeče zvezde, knjige, zastave, razglednice in še in še predmetov preživele zgodovine je premamilo marsikoga. "Socializem je očitno še vedno aktualen," so modrovali tisti, ki so postali pri takih stojnicah. Kar ena tretjina je menda stalnih kupcev, saj gre po besedah prodajalcev predvsem za druženje. To je potrdila tudi Maja: "Zbiram slike, sploh z motivi pokrajine. Pridem vsak teden, mraz mi sploh ne pride do živega."