V Španiji se bodo znamenitega borca proti mlinom na veter spomnili z več kot 1000 likovnimi in fotografskimi razstavami, 50 gledališkimi deli, glasbenimi spektakli, lutkovnimi in plesnimi predstavami, pa tudi s posebno izdajo tega romana o vitezu iz Manče in njegovem spremljevalcu Sanču Pansi. Z namenom, da bi spodbudili bralce, bo izšla posebna izdaja v dveh zvezkih, otroška izdaja Don Kihota in izdaja za ceno enega evra. V Siguenzi bodo pripravili tudi razstavo izdaj tega romana v 48 jezikih.

V okviru praznovanja obletnice bodo odprli tudi ekološko-turistično traso, poimenovano Cesta Don Kihota. Po besedah prirediteljev bo to najdaljši "ekološko-turistični in kulturni kuloar v Evropi". Pot bo namreč dolga kar 2500 kilometrov in bo prečkala 145 krajev, med njimi tudi El Toboso, kjer je domovala Don Kihotova izbranka Dulcineja.

Don Kihot - senca viteza, Don Kihot v sodobni umetnosti, Umetnost in doba Don Kihota, Dali in Don Kihot so le nekateri naslovi razstav, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Več prireditev je nastalo v sodelovanju z nacionalno komisijo, ki so jo ustanovili posebej za potrebe praznovanja obletnice Don Kihota. Don Kihotovo leto si zasluži največje pozornosti, je dejal predsednik španske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Prav tako bodo Alcala de Henares, Dallas, Mexico City, Pariz, Bruselj, Oran in Sankt Peterburg prizorišča razstav, kongresov, posvetov, gledaliških predstav in natečajev, s katerimi se bodo spomnili izida Cervantesovega romana, je na novinarski konferenci povedala španska ministrica za kulturo Carmen Calvo. Španska nacionalna komisija bo za manifestacije, povezane s praznovanjem obletnice, namenila 30 milijonov evrov.

Potujoča razstava z naslovom Štiri stoletja Don Kihota po svetu, za katero so zbrali risbe, slike, gravure in drugo gradivo, bo krenila po španskih kulturnih centrih po svetu in obiskala nekatere mednarodne sejme knjig.

Roman so prvič natisnili v madridski tiskarni Juana de la Cueste.