»Jaz sem ponosen na to, da je moj prijatelj, ampak to ne pomeni, da bom v neki lažni politični nevtralnosti zanikal svoje prijateljstvo,« je še dodal na današnji redni novinarski konferenci. Po njegovih besedah je bila razprava o tej točki pričakovana, saj »kjerkoli se pojavi župan, temu nasprotujejo.«

Preberite tudi:  Pukni, Zoran

Opozicijski svetniki so sicer vsak po svoji razpravi zapustili sejo in obstruirali glasovanje o spremembah in dopolnitvah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. »Njihov odhod je njihova pravica,« pa je danes povedal Janković.

Svetniki so spremembo odloka potrdili s 24 glasovi za in nobenim proti. »Pri čemer je manjkalo pet naših mestnih svetnikov zaradi dopustov, se pravi, če bi bili vsi prisotni, predvidevam, da bi bil rezultat 29 za, nič proti,« je prepričan župan.

Razprava je bila burna, svetniki so med drugim opozorili, da je sprememba odloka nezakonita. Janković pa je danes povedal, da je o razpravi popolnoma miren iz več razlogov, eden od teh je, da so pred sedmimi leti pred razglasitvijo krajinskega parka opravili dvomesečno javno razpravo ter dobili mnenje zavoda za varstvo narave in zavoda za gozdove.

Svetnica Vesne Jasminka Dedić je sicer na seji napovedala tudi vložitev predloga za občinski referendum. »Napoved referenduma je absolutno njihova pravica, imajo vse možnosti, da se tega lotijo,« je komentiral. Dodal je, da imajo tudi vse možnosti, da se obrnejo na sodišče.

»Tako da ne vidim nobenih težav, mi smo svoje opravili, sprejeli. Kaj bo naredil Magnifico, bo njegova odločitev, z njim nisem govoril,« je še povedal Janković.

Ponovil je, zakaj so se odločili za spremembo odloka in omenil prireditve na Rožniku pred in ob 1. maju, študentski Pohod na Rožnik, Taborniški Feštival ob Jakopičevem drevoredu, DM tek za ženske na območju sankališča in območje rekreacijskega centra Mostec. »Tam mislimo narediti parkirišče. Potem bomo zaprli dovoz do gostilne in skakalnice ter ga dovolili le tistim, ki ga potrebujejo, in dostavi,« je še dejal o območju Mosteca.

Janković je dodal, da ob teh prireditvah v krajinskem parku noben mestni svetnik ni »videl nobenega problema«. Prav tako po njegovih besedah tem prireditvam niso nasprotovali Mladi za podnebno pravičnost, ki zdaj nasprotujejo koncertu Magnifica.