V Rimu je minila polovica evropskega prvenstva v atletiki. Nedelja je bil eden slovenskih vrhuncev, saj sta v finalu nastopili skakalka v višino Lia Apostolovski in skakalka v troskoku Neja Filipič. Lia Apostolovski je v Rim pripotovala s popotnico bronaste kolajne z letošnjega dvoranskega svetovnega prvenstva v Glasgowu. Ljubljančanka, ki trenira v Kranju, je v drugem poskusu preskočila 190 cm ter bila trikrat neuspešna na 193 cm. Zasedla je deveto mesto. Razmere za skakanje so bile težke, saj je bilo med tekmo nekaj ploh, ki so bile najmočnejše ravno v času skakanja slovenske tekmovalke.

»Škoda zamujene priložnosti. Razmere so bile zaradi vremena zelo težke. Na 190 cm je Lia izvedla res dober skok in bi ga morala le ponoviti, kar je največja umetnost. Najpomembnejše je, da smo dobili potrditev, da smo v igri za najvišja mesta, saj so skakalke precej izenačene. Mirno lahko nadaljujemo sezono. Vidim le dobre stvari. Enkrat je bolj razpoložena ena, drugič druga,« je po tekmi povedal trener Lie Apostolovski in slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj. »Sezona je specifična, saj po zimski sezoni praktično ni bilo tekmovalnega premora. Lia je tekmovala šele na četrti tekmi sezone, potrebuje nekoliko več časa, da se ji sestavi mozaik. Gremo naprej po programu. Olimpijske igre bodo čez slaba dva meseca,« je dodal.

Neja Filipič se je znova igrala z živci, saj je prva dva finalna skoka prestopila, v tretjem pa si z daljavo 13,85 m zagotovila osmo mesto ter dodatne tri skoke, kar je bil njen osnovni cilj. Atletinja Massa se je na podoben način uvrstila tudi v finale, ko je v tretjem skoku skočila 13,98 m. Kakšna borka je, je Neja Filipič dokazala v zadnji seriji, ko je preskočila 14 m ter z dosežkom 14,12 zasedla odmevno sedmo mesto.

Rok Ferlan: Raje osebni rekord kot uvrstitev v finale

Rok Ferlan je svoje delo v kvalifikacijah teka na 400 m opravil z odliko ter z osebnim rekordom 45,52 dosegel peti izid. Za uvrstitev v polfinale je zadoščal rezultat 45,90. »Po super slovenskem začetku sem čutil kar malce pritiska, da ne bom prvi atlet, ki bom izpadel v kvalifikacijah. Super je tekmovati v tako močni reprezentanci, ki je povrhu že prvi dan osvojila zlato kolajno,« je priznal Rok Ferlan. »Lepo je na največji tekmi teči osebni rekord. Vse bližje sem tudi slovenskemu (44,84 Luke Janežiča, op. p.), do drugega najhitrejšega Slovenca Matijo Šestaka pa me loči še devet stotink. Morda ga bom lahko ujel že v polfinalu. Upam, da bom imel nekaj sreče tudi s progo,« je odgovarjal Rok Ferlan ter na koncu na naše vprašanje, ali bi v polfinalu raje tekel počasneje ter se uvrstil v finale, ali hitreje ter ostal brez finala, odgovoril: »To je težko vprašanje. Naj malce razmislim ... Raje bi se odločil za osebni rekord, ki prinaša več točk v boju za uvrstitev na največja tekmovanja ter odpira vrata na mitinge.« Kranjčanu se v polfinalu želja ni izpolnila. Imel je smolo z drugo progo, a se je kljub temu boril do zadnjih atomov in s časom 45,63 zasedel 15. mesto.

Vse bliže Zlatnarju

V sobotnem večernem sporedu so Nika Glojnarič, Filip Jakob Demšar in Anej Čurin Prapotnik obstali v polfinalu. Najbližje uvrstitvi v finale je bil Demšar, ki je v teku na 110 m ovire dosegel enajsti čas. Z osebnim rekordom 13,59 se je za tri stotinke približal državnemu rekordu, ki je že 17 let v lasti Damjana Zlatnarja. »Pred prihodom v Rim bi takoj podpisal, da bom enajsti v Evropi ter izboljšal osebni rekord. S tega stališča sem zelo zadovoljen. Po drugi strani se zavedam, da imam še rezerve, saj sem zadel že prvo oviro, v nadaljevanju pa še štiri, kar se je gotovo poznalo na času. Svoje so naredili tudi gledalci na stadionu, saj je bilo vzdušje izjemno, tribune pa precej polne. V takšnem ozračju je tekmovati pravi užitek,« je bil zadovoljen Filip Jakob Demšar.

Danes čaka slovensko atletiko vrhunec v dopoldanskem delu tekmovanja, kjer si bo skušal Matic Ian Guček v teku na 400 m z ovirami (ob 12.40) priboriti nastop v finalu. Celjan je letos izboljšal slovenski rekord, hkrati pa ima tretji rezultat v Evropi. Anita Horvat bo nastopila v zadnji kvalifikacijski skupini teka na 800 m (ob 12.20), kaj drugega kot uvrstitev v polfinale pa ne pričakuje. Kot prva bo šla v boj 42-letna Martina Ratej, ki bo nastopila v kvalifikacijah meta kopja (ob 10.25). V večernem sporedu bodo finali pri ženskah v skoku ob palici (ob 20.15), metu kladiva (ob 21.33), 400 m (ob 21.50), pri moških pa na 400 m (ob 21.40), 3000 m z zaprekami (ob 22. uri) ter 200 m (ob 22.50).