Ameriška igralka Meryl Streep bo na otvoritveni slovesnosti filmskega festivala v Cannesu 14. maja prejela častno zlato palmo. Štiriinsedemdesetletna Streep je ena najbolj cenjenih igralk v zgodovini Hollywooda z rekordnimi 21 nominacijami za oskarja in tremi zlatimi kipci. »Njena filmska kariera obsega skoraj pet desetletij, ustvarila je številne mojstrovine. Zato je Streep del naše skupne domišljije, naše skupne ljubezni do filma,« so zapisali organizatorji festivala.

Igralka je v svoji karieri posnela vrsto sodobnih klasik, od dram, kot so Lovec na jelene, Moja Afrika in Kramer proti Kramerju, do družinskih uspešnic, kot sta Hudičevka v Pradi in Mamma Mia!. V Cannesu je bila doslej le enkrat, leta 1989, ko je tudi prejela nagrado za najboljšo igralko za vlogo v filmu Krik v temi. »Izjemno sem počaščena ob novici o tej prestižni nagradi. Nagrada v Cannesu je za mednarodno skupnost umetnikov vedno predstavljala najvišji dosežek v filmski umetnosti,« je dejala v izjavi.

Filmski festival v Cannesu bo letos s častno zlato palmo počastil tudi legendarni japonski animacijski studio Ghibli. Studio, ki ga je pred 40 leti soustanovil Hajao Mijazaki, je po vsem svetu priljubljen z mojstrovinami, kot so Čudežno potovanje, Moj sosed Totoro ter Čarovnik Howl in gibljivi grad.

Na zaključni slovesnosti festivala 25.maja pa bo nagrado za življenjsko delo prejel ustvarjalec Vojne zvezd George Lucas. »Festival v Cannesu je imel vedno posebno mesto v mojem srcu. Bil sem presenečen in navdušen, ko je bil moj prvi film, THX-1138, izbran za predvajanje leta 1971. Resnično sem počaščen zaradi tega posebnega priznanja, ki mi veliko pomeni.,« je dejal Lucas.