Ko se razjezi, ni dobro biti v njegovi bližini. Kolesar Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je že na prvi etapi dirke po Italiji želel konkurentom pokazati, da je njegov edini cilj imeti čez tri tedne oblečeno rožnato majico skupnega zmagovalca, a je v sprinterskem zaključku naletel na dva premočna tekmeca. Dan kasneje je dokazal, da mu na Giru ni enakega. Čeprav mu je pred zadnjim vzponom počila prednja zračnica in je izgubil 30 sekund, ga to ni vrglo iz tira, skupaj z moštvenimi kolegi je najprej ujel glavnino, nato pa pohodil plin. Na vzponu do svetišča Oropa mu po napadu nihče ni mogel slediti, ciljno črto pa je prečkal 26 sekund pred Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-Hansgrohe) in Britancem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers). In kar je najpomembnejše, oblekel je rožnato majico, njegova prednost pa je sedaj 45 sekund. Sobotni zmagovalec Ekvadorec Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers) na zadnjem vzponu ni bil kos ritmu Slovenca.

Zmagati je želel že v soboto, in to z razlogom: v spomin na tragično umrlega člana njegove akademije, ki se je smrtno ponesrečil v kajakaški nesreči. Zato je kolesaril s črnim trakom na rokavu. »Želeli smo nadzorovati etapo, a to enostavno ni bil naš dan. Vseeno smo opravili dobro delo. Vselej se na začetku tritedenske dirke pojavlja vprašanje, kako je kdo pripravljen. Nekateri so trpeli, nekateri so se počutili dobro. Na zadnjem vzponu sem moral sam narekovati ritem od začetka do konca, a Narvaez je bil zares močan in mi je dobro sledil. Dal sem vse od sebe in se otresel nekaterih tekmecev v skupnem seštevku, kar je znak, da imam dobre noge. Sprint sem začel nekoliko prehitro. Narvaez je očitno hitrejši od mene v sprintih, zato nisem imel veliko možnosti,« je bil komentar številke ena s svetovne lestvice, ki je dal misliti, da je bila prva etapa zanj zgolj ogrevanje in bo dan kasneje sledil vnovičen napad. In res je bilo tako.

Po napadu se je hitro otresel tekmecev

Po zamenjavi kolesa in lovljenju večje skupine je bilo sicer vprašanje, ali ni izgubil preveč moči za zaključni vzpon, a je bilo to daleč od resničnega. Takoj ko je Pogačar prišel v ospredje, je njegova ekipa začela narekovati močan ritem pred najzahtevnejšim delom klanca v zadnjih sedmih kilometrih. Ko je odpadel njegov zadnji pomočnik, Poljak Rafal Majka, je 4,5 kilometra pred koncem napadel in se po vsega nekaj sto metrih otresel najbližjih tekmecev. Prednost je do cilja samo še povečeval.

»Nisem se ustrašil, bil sem miren. V mestu sem zadel luknjo v cesti in predrl pnevmatiko, zlomil sem tudi kolo. Vladalo je nekaj zmede, saj sem želel zamenjati kolo pred ovinkom, ne za njim, potem pa sem celo padel. Nič hudega ni bilo. Počutil sem se odlično, ekipa je bila odlična, pripeljala me je na čelo ter narekovala močan ritem. Vse je bilo popolno. Želel sem napasti nekje med 4,5 in 3,5 kilometra pred ciljem, ampak klanca nisem poznal, tudi fantje ne. Tukaj smo bili prvič in potem je težko najti pravi trenutek tako z narekovanjem ritma kot napadom. Opravili smo dobro delo. Majka je bil zelo močan in mi je omogočil ta napad,« je zahtevnost etape ocenil Tadej Pogačar, ki ga seveda rožnata majica veseli, a je do končnega cilja še dolga pot. »Želel sem le etapno zmago in nekaj prednosti. Malce smo preverili noge pri tekmecih. Oblekel sem rožnato majico, kar so bile moje sanje. Zdaj lahko v naslednjih dneh dirkamo sproščeno in se varno prebijamo skozi ravninske etape in sprinte.«

Tretji Slovenec z zmagami na Giru, Touru in Vuelti

Za 25-letnega kolesarja je bila to že 15. etapna zmaga na tritedenskih dirkah in prva na Giru. Tako je postal tretji Slovenec po Primožu Rogliču in Mateju Mohoriču z etapnimi zmagami na vseh tritedenskih dirkah, to se pravi na Giru, Touru in Vuelti. V karieri ima skupno ob svojem imenu zdaj že 71 zmag. »To je bil moj cilj, vse odkar sem slavil etapo na Touru. Manjkala mi je le še etapna zmaga na Giru. Slaviti na vseh treh je v našem športu velik dosežek, s katerim se ne more pohvaliti veliko kolesarjev,« je še dejal Pogačar, zdaj 108. kolesar s trojčkom etapnih zmag.

Preostali Slovenci Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Domen Novak (UAE Team Emirates) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla) pričakovano niso posegli po visokih mestih, a priložnosti za kakšno samostojno akcijo in morebitno visoko uvrstitev bodo imeli v treh tednih kolesarjenja dovolj. Današnja etapa naj bi bila nekoliko lažja, za zmago pa naj bi se udarili sprinterji, čeprav kolesarje slabih pet kilometrov pred koncem čaka 1,5 kilometra dolg odsek navkreber s povprečnim naklonom 5,3 odstotka. Začela se bo v Novari in končala po 166 kilometrih v Fossanu.