V pristaniškem mestu Volos so v sredo zaradi neurja Elias razglasili policijsko uro, velik del mesta, ki je bil poplavljen že drugič v nekaj tednih, je brez elektrike, poplavilo je tudi del tamkajšnje bolnišnice.

»Človeška življenja so ogrožena,« je danes za televizijo ERTnews vidno pretresen dejal župan Ahileas Beos. »Osemdeset odstotkov mesta je še vedno brez elektrike,« je opozoril.

Številni so noč preživeli brez elektrike, avtomobilski promet pa je bil prepovedan. Prebivalci niso mogli zapustiti svojih domov, saj so se ulice spremenile v deroče hudournike, ki so proti morju nosili kamenje, veje, smeti, koše za smeti in celo avtomobile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Neurje je prizadelo tudi otok Evboja, kjer so zaradi poplav zaprte številne ceste, večji del prebivalstva pa je brez električne energije. Na severu otoka je danes poleg tega v morje strmoglavil in potonil helikopter, ki je bil na poti v Volos. Dva človeka pogrešajo, v teku je iskalna akcija, poročanje spletnega portala ERTnews.

Osrednji del Grčije je že v začetku septembra prizadelo neurje Daniel in s seboj prineslo rekordne količine padavin, ki so povzročile poplave. Po zadnjih podatkih je umrlo 17 ljudi, večji del prizadetega območja pa je bil več kot teden dni brez elektrike in pitne vode.