»Dokler se ta sistem ne bo začel uporabljati in dokler ne bo preizkušena njegova polna funkcionalnost, bo prepoved uvoza štirih vrst blaga iz Ukrajine (...) veljala do konca leta 2023,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo slovaško ministrstvo za kmetijstvo.

Kmetijski minister Jozef Bireš je pred tem v sredo med telefonskim pogovorom z ukrajinskim kolegom Mikolo Solskim zahteval, da Ukrajina »ustavi vse pravne ukrepe proti Slovaški«. Po navedbah slovaškega kmetijskega ministrstva je Solski obljubil, da bo Ukrajina to storila, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Te ukrepe je Kijev sprožil po tem, ko so se Slovaška, Madžarska in Poljska odločile podaljšati omejitve na uvoz žita iz Ukrajine - navkljub odločitvi EU, da omejitev ne podaljša.

V luči podaljšanja prepovedi uvoza ukrajinskega žita je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v torek v govoru ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku dejal, da se nekatere evropske države v solidarnosti z Ukrajino le pretvarjajo. Dan prej je Kijev proti trojici držav pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) vložil tudi tožbo.

Poljska je v odziv na te opazke v sredo na pogovor poklicala ukrajinskega veleposlanika v Varšavi, danes pa je nato napovedala, da Ukrajini ne bo več dobavljala orožja, z izjemo predhodno dogovorjenih dobav.

EU je omejitve uvoza iz Ukrajine prvotno uvedla po tem, ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoženega ukrajinskega žita znašle v težavah. Zaloge so se začele kopičiti, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da so izkrivljale tržne razmere.