Faza intervencije se počasi končuje, v tej fazi je bila Slovenija deležna velike solidarnosti s strani drugih držav članic EU, je poudaril. Pomoč preko mehanizma EU za civilno zaščito sicer prihaja še naprej; deset začasnih mostov že stoji, štirje bodo še postavljeni - tri bo poslala Švedska, enega Italija, je dejal.

Slovenija je, tako Lenarčič, lahko ponosna na svoj sistem zaščite in reševanja. Uprava za zaščito in reševanje je s partnerji hitro vzpostavila bazni tabor v Rečici ob Savinji, kar je omogočilo tudi učinkovito delo mednarodnih ekip in distribucijo pomoči, ki jo je prek mehanizma EU za civilno zaščito v Slovenijo takoj poslalo 10 držav, je poudaril Lenarčič.

Zdaj se začenja faza obnove, ki bo dolgotrajna in zahtevna, ampak Slovenija lahko tudi v tej fazi po njegovih besedah računa na solidarnost EU.

Spomnil je, da si je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nekaj dni po poplavah ogledala najbolj prizadeta območja in napovedala, da bo Sloveniji v letošnjem in prihodnjem letu iz solidarnostnega sklada na voljo do 400 milijonov evrov, od tega letos 100 milijonov evrov. Seveda pa je pogoj za to celovita ocena škode in pravočasna vložitev zaprosila. Roki so kratki, treba je pohiteti, je poudaril.

Za pridobitev evropske pomoči mora Slovenija zaprositi v 12 tednih po poplavah. Če bo vloga pripravljena kakovostno, podrobno in kredibilno, bo odločitev EU o odobrenih sredstvih sprejeta hitro, sredstva pa morajo biti nato porabljena v 18 mesecih, je spomnil.

Poleg sredstev iz solidarnostnega sklada je po njegovih besedah nekaj denarja na razpolago še iz tako imenovane evropske krizne rezerve za kmetijstvo, tu je možno dobiti še določena sredstva za tiste kmetovalce, ki so utrpeli v poplavah izgubo pridelka ali poškodbe kmetijske mehanizacije.

Kot je pojasnil, gre za zajetne vire, ki so že v rokah Slovenije - gre predvsem za kohezijska sredstva in za sredstva iz instrumenta za okrevanje in odpornost. »Ta sredstva Slovenija nekako v nekem smislu že ima dodeljena, bi pa jih bilo smiselno vsaj v določenem delu preusmeriti v popoplavno obnovo. Evropska komisija je pri tem Sloveniji pripravljena iti maksimalno na roko,« je zatrdil.