Italijani so hitro spoznali, da bodo teoretični status favoritov Američani brez težav spremenili tudi v prakso na terenu. Blizu so bili le do izida 8:11 v tretji minuti, potem pa so košarkarji ZDA stopili na plin. Do konca prve četrtine so si tako priigrali deset točk naskoka, v podobnem ritmu pa so nadaljevali tudi v drugi.

Potem ko so Italijani prvih pet minut zadržali približno deset točk minusa, je sledil štiriminutni mrk brez dosežene točke. V tem času so njihovi tekmeci z delnim izidom 13:0 prišli do vodstva 41:18, to pa je bila prednost, ki v drugem polčasu ni obetala kakšnega preobrata.

Ob polčasu je tako evropska reprezentanca dosegla le 24 točk (46:24). ZDA so se razigrale, tretja četrtina pa je pomenila dokončen potop Italije. Azzurri so se predali, tako da je sledil ameriški »show«. Že štiri minute pred koncem tretje četrtine so Američani prvič dosegli +30 (66:36), Italiji pa je preostalo le še, da je skušala ublažiti škodo. A Američani se niso dali, z atraktivno akcijo sta Tyrese Haliburton in Paolo Banchero v 30. minuti naskok dvignila že do +39 (83:44).

Ob tako visoki prednosti so si lahko Američani privoščili lagodno zadnjo četrtino, v kateri so sicer na kratko že presegli tudi +40 (92:51). Italiji je nato celo uspelo dobiti zadnjih deset minut tekme za dve točki, poraz pa je bil kljub vsemu na koncu boleč in visok.

Pri zmagovalcih so bili najbolj učinkoviti Mikal Bridges s 24 točkami, Haliburton z 18 in Austin Reaves z 12, pri poražencih pa je izstopal le Simone Fontecchio z 18 točkami.

Srbija v prvem četrtfinalu SP povsem nadigrala Litvo

Košarkarji Srbije so danes v uvodni četrtfinalni tekmi v Manili visoko ugnali Litvo s 87:68 (24:25, 49:38, 73:55) in si priigrali prvo polfinalno vstopnico na svetovnem prvenstvu na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji.

Čeprav so Litovci v zadnji tekmi drugega dela prvenstva v skupini J presenetljivo ugnali prve favorite za naslov iz ZDA s 110:104 in si zagotovili prvo mesto v skupini, so v četrtfinalu naleteli na previsoko oviro. Srbi so od druge četrtine naprej prevzeli pobudo in hitro razblinili vse dvome o današnjem zmagovalcu.

Uvodno četrtino so košarkarji Litve še dobili s 25:24, a so jih Srbi že v drugi povsem nadigrali in jo dobili s 25:13. Do konca dvoboja so prednost še nekoliko povišali, največ je bila celo 25 točk, ko so sredi zadnje četrtine vodili že z 82:57, njihova zmaga pa nikoli ni bila resneje ogrožena.

Pri Srbih je z 21 točkami blestel Bogdan Bogdanović, še 17 jih je ob šestih skokih pristavil Filip Petrušev. Pri košarkarjih z Baltika je bil s 14 točkami in devetimi skoki najuspešnejši Tadas Sedekerskis, s 13 točkami mu je sledil Rokas Jokubaitis.

Poražence četrtfinalnih obračunov v četrtek čakata prvi tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Te sicer ne bodo imele večjega tekmovalnega pomena, saj se za evropske ekipe boj za olimpijske vozovnice začenja v polfinalu.

»To je moštvena zmaga, dosegli pa smo jo proti ekipi, ki tudi igra zelo moštveno košarko. Zaradi takšnega nasprotnika smo bili še bolj motivirani, z našo energijo in obrambo pa smo jim preprečili njihovo igro. Na takšen način moramo igrati in za to si prizadevamo na vsaki tekmi. A osnova za to je obramba,« je bil po tekmi v izjavi za krovno zvezo Fibo zadovoljen trener Srbije Svetislav Pešić.

»Danes je zmagala bolj trdna ekipa. Pri nas se je poznalo pomanjkanje energije, kar nas je stalo zmage. Mi smo preveč energije porabili pred dnevi, Srbija je bila danes boljša. Bili smo slabi v obrambi, kar so Srbi znali kaznovati,« pa je poraz analiziral selektor Litovcev Kazys Maksvytis.

Tekme najboljših štirih reprezentanc so na sporedu v petek, 8. septembra. V soboto sledita še drugi tekmi za 5. oziroma 7. mesto. Tekma za bron je v nedeljo ob 10.30, finale pa bo ob 14.40.