»Od ponedeljka zaznavamo zelo šibke koncentracije dima, zlasti na observatoriju Birkenes na jugu Norveške,« je dejal raziskovalec inštituta Nikolaos Evangeliou in pojasnil, da se koncentracija dima v prihodnjih dneh verjetno ne bo bistveno povečala.

Kanada se trenutno spopada z najhujšo sezono gozdnih požarov v zgodovini. V državi je aktivnih več kot 400 požarov, ti pa so v zadnjih tednih uničili približno 3,8 milijona hektarjev kanadskih gozdnih površin. Skupno je zaradi požarov razseljenih že 20.000 ljudi, oblasti pa so druge države zaprosile za pomoč.

Dim požarov se je v preteklih dneh že razširil v sosednje ZDA, kjer je zajel severovzhodni del države ter močno poslabšal vidljivost in kakovost zraka, med drugim v New Yorku in Washingtonu.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo kanadskemu premierju Justinu Trudeauju ponudil dodatno pomoč ameriške vlade v boju proti požarom zgodovinskih razsežnosti. ZDA so doslej v Kanado napotile 600 gasilcev in opremo.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič pa je v četrtek sporočil, da je Evropska komisija na prošnjo Kanade za pomoč pri gašenju obsežnih požarov v naravi aktivirala mehanizem na področju civilne zaščite. Francija, Španija in Portugalska so medtem že ponudile znatno število gasilcev, ki bodo priskočili na pomoč kanadskim in drugim reševalcem.