»Naši fantje so pravi tekmovalci,« je po zmagi dejal trener vročice Erik Spoelstra: »Naravnost obožujejo takšne trenutke, takšne izzive.«

Naslednji dve tekmi finala bosta na Floridi, elan pa je na strani vročice, ki je v končnico vstopila kot osma nosilka vzhodne konference in po vrsti izločila vse favorizirane ekipe doslej.

Na drugi strani je to prvi domači poraz zlatih zrn v končnici to sezono in obenem prvi po 30. marcu.

Prvi zvezdnik Denverja Nikola Jokić je blestel z 41 točkami in 11 skoki, vendar tudi nova izjemna predstava Srba ni bila dovolj za domačo zmago, saj so gosti v zadnji četrtini nadoknadili osem točk zaostanka.

»Bilo je veliko napačne komunikacije in nesporazumov,« je po tekmi razočarano dejal Jokić.

»Samo vedeti moraš, kam se postaviti, vedeti moraš, kaj moraš narediti, kakšno obrambno imeti ali karkoli drugega ... Mislim, da moraš biti discipliniran, to je ključ do uspeha. Če bomo tako nadaljevali, to ne bo dolg dvoboj, to je gotovo. Preprosto zato, ker te kaznujejo takoj, ko narediš napako,« je dodal dvakratni najkoristnejši igralec (MVP).

Pri Miamiju je Gabriel Vincent dosegel 23 točk, Jimmy Butler in Bam Adebayo pa vsak po 21 točk. Duncan Robinson je vseh svojih deset točk dosegel v ključnem delu zadnje četrtine, ko je Miamiju uspel delni izid 15:2.

»To je finale. Eno tekmo moraš dobiti tudi v gosteh in nam je uspelo,« je dejal Adebayo.

Medtem pa je glavni trener Denverja Michael Malone pokal od jeze zaradi, kot je dejal, odnosa svoje ekipe na drugi tekmi finala. Dodal je, da ne razume pristopa igralcev.

»Pogovorimo se o trudu. To je finale lige NBA, mislim, da trud ne bi smel biti vprašljiv, to me zelo skrbi,« je dejal Malone, ki je večkrat med tekmo vpil na svojo ekipo.

Denver je sicer dobil prvo tekmo finala, zdaj se dvoboj seli na Florido. »Verjetno ste mislili, da si samo izmišljujem zgodbo po prvi tekmi, ko sem rekel, da nismo igrali dobro. Res nismo igrali dobro. Na parketu smo imeli fante, ki so se smilili samim sebi, ker niso dosegli košev. To ni predsezona, ni redna sezona. To je finale lige NBA. Res sem zelo zmeden zaradi odnosa, razočaran,« je bil Malone oster po porazu.

Dejal je, da je v slačilnici od svoje ekipe zahteval odgovore o današnji predstavi. »Vprašal sem ekipo, vprašal sem fante, povejte mi, zakaj ste izgubili, in poznali so odgovor. Nismo bili disciplinirani v igri. Tekmeci pa so izkoristili vsako našo napako. V zadnji četrtini je bila naša obramba neobstoječa,« je menil trener Čančarja.

V noči na četrtek bo v Miamiju tretja tekma finalne serije. Ekipa potrebuje štiri zmage, da osvoji naslov prvaka.