»Real Madrid in naš kapetan Karim Benzema sta se dogovorila, da zaključita briljantno in nepozabno skupno ero, ko je igral za naš klub,« so uradno zapisali pri Realu in s tem prekinili negotovost, ki se je zadnje dneve dramatično stopnjevala po tem, ko govorice, da Benzema odhaja v Savdsko Arabijo, kar niso potihnile. Še na četrtkovi podelitvi nagrade športne legende časopisa Marca Benzema te novice ni želel potrditi, češ da je »realnost nekaj drugega kot internet«, naslednji dan pa je trener Reala, Italijan Carlo Ancelotti, na novinarski konferenci dodal, da »se legende kluba morajo posloviti v Realu, tako menijo navijači, tako meni uprava kluba in tako menim tudi sam«. Je pa res dodal, da ne ve, kaj si o tem »mislijo igralci« ... In ponudba, ki jo je savdski klub Itihad poslal Benzemaju – 200 milijonov na leto – je bila očitno preveč mamljiva, da bi jo Benzema na stara leta, ko je začutil, da je Realu že dal vse, kar je lahko, izpustil. Uradno slovo od Benzemaja bo tako v torek na Realovem stadionu Bernabeu, danes pa proti bilbajskemu Athleticu igra zadnjo tekmo v belem dresu.

Čeprav se o Benzemaju in njegovi izjemni karieri ve skorajda vse – na tem mestu lahko še enkrat preberete njegov portret iz lanskega leta – ponovimo samo na kratko: Benzema je v Real Madrid iz Lyona prišel leta 2009, istočasno s Cristianom Ronaldom; za madridski klub je v 14 sezonah odigral 650 tekem (je na 5. mestu večne lestvice kraljevega kluba po tem kriteriju), dosegel je 353 golov (drugi v zgodovini za Ronaldom), pa imel največ asistenc v Realovi zgodovini (165) in prišel je tudi do 4. mesta strelcev v zgodovini Lige prvakov (90 golov). Z Realom je osvojil 25 lovorik, največ v klubski zgodovini skupaj z Marcelom, od tega 5 naslovov zmagovalca lige prvakov (2014, 2016–18 in 2022). Skupaj z imeni kot di Stefano, Puskas, Gento, Amancio, Santillana, Butragueno, Raul, Casillas in Ronaldo bo šel v zgodovino kot ena največjih legend madridskega kluba nasploh.

Z odhodom Benzemaja pa se, kot rečeno, končuje verjetno najbolj »zlato« in uspešno obdobje v Realovi zgodovini, ko je klub v zadnjih devetih letih kar petkrat osvojil ligo prvakov in še dvakrat vmes igral v polfinalu LP. Iz ekipe, ki je leta 2014 začela ta pohod, med igralci prve postave v Madridu ostaja samo še Luka Modrić, ki bo od Benzemaja prevzel tudi kapetanski trak v ekipi. Ronaldo, Pepe in Navas so odšli prvi (2017–19), za njimi Ramos in Varane (2021), lani v bolj množičnem eksodusu še Bale, Marcelo, Casemiro in Isco, zdaj pa še Benzema in Asensio. Le še Toni Kroos in Dani Carvajal ter Nacho so približno iz tega obdobja, a tudi njihova era se – tako kot Modrićeva – počasi, najkasneje naslednje leto, izteka. Real bo od 2024 igral s popolnoma novo generacijo igralcev, spomin na zlato generacijo 2014–2023 pa bo za vedno ostal.