Kot je dejalGolob, je imel pri snovanju programa Slovenskega ljudskega gledališča Celje za sezono 2023/2024 več zamisli. Ena je bila, da bi zaradi prehitrega tempa gledališča, ki ga je primerjal z vlakom, ki se niti dobro ne ustavi na postajah, ampak kar drvi naprej, teater za nekaj let kar zaprl, se je pošalil.

Spomnil je, da je v celjskem gledališču, ki ga vodi od septembra lani, pred petnajstimi leti režiral otroško predstavo, na Celje pa ga veže tudi več osebnih spominov. Kot je poudaril, gledališča ne vidi le skozi prizmo produkcije, ampak tudi kot umetniški kolektiv, ki lahko mestu in širši regiji, ki jo zastopa, veliko da.

Prihodnjo sezono SLG Celje, ki je, kot so med drugim povedali na prireditvi, v več kot 70 letih delovanja ponudilo več kot 600 premiernih uprizoritev, bo septembra na velikem odru uvedla predstava po predlogi Möderndorferjevega romana Druga preteklost. Uprizoritev z zgodbo o družinski preteklosti, ki ima posledice v sedanjosti, bo režiral v Celju rojeni režiser mlajše generacije Luka Marcen.

Na malem odru bo prav tako septembra krstno izvedbo doživel avtorski projekt z naslovom Juriš, nastal po motivih življenja in dela Karla Destovnika Kajuha, ki se je rodil v savinjsko-šaleški regiji. Predstavo o mladi generaciji, ki je iz naivne mladine prerasla v glas upora, bo režirala mlada režiserka Živa Bizovičar.

Celje labirint

Prva predstava novega leta bo eksistencialistična – pod režijsko taktirko Mateje Kokol bodo uprizorili slovito dramo Jeana Paula Sartra Zaprta vrata, marca prihodnje leto pa bo na sporedu komedija Paradiž, ki jo bo v maniri commedie dell' arte režiral italijanski gledališki ustvarjalec Matteo Spiazzi. Komedija bo večinoma neverbalna, tematizirala pa bo staranje.

Med sedmimi premiernimi uprizoritvami bo marca premiero doživela tudi predstava po motivih drame kanadskega dramatika Oliviera Kemeida Pet kraljevin zgodovinskih kronik Williama Shakespeara. Avtorja priredbe sta Tibor Hrs Pandur in Livija Pandur, ki bo vihtela tudi režijsko taktirko.

Maja prihodnje leto bo gledališki ustvarjalec in lutkar Matija Solce v predstavi 3JA! Celje spremenil v labirint. V gledališko-glasbenem ambientalnem omnibusu bo več kotičkov knežjega mesta preoblikoval v prostor gledaliških dogodkov, napovedujejo v SLG Celje.

Krstno uprizoritev bo pred koncem sezone doživela še predstava Mihe Goloba za najmlajše To je tekma, ki bo tematizirala vprašanje avtoritete, zlasti s stališča otrok.