O prvih občutkih po zmagi.

Ne vem, kaj naj rečem. Neverjetno. Sem brez besed, prišel sem do uspeha, za katerega sem v zadnjem obdobju veliko žrtvoval. Smo tam, kjer smo želeli biti, in lahko samo uživam. Ne zavedam se še vsega, a zagotovo uživam po paleti vseh čustev in vsem, kar se je zgodilo.

O zahtevnem kronometru na predzadnji dan dirke.

Odločilna etapa. Iz lastnih izkušenj sem vedel, da se bo Giro odločil tukaj in da lahko pride do velikih sprememb. O sami zahtevnosti vzpona pa težko kaj rečem. Vozil sem na energijo gledalcev, ki so mi dali dodatno moč in vate. Preprosto letel sem po klancu.

O pomenu zmage.

Zmage je med seboj težko primerjati, vsaka je posebna. Za tole tukaj pa trenutno lahko rečem, da je najlepša v moji karieri. Vse otroštvo sem preživel v le streljaj oddaljeni Planici, zdaj pa sem tukaj na Višarjah prišel do zmage na Giru pred fantastičnimi navijači. Lahko rečem, da je bila to dirka mojega življenja. Po vsem, kar se je zgodilo na Višarjah, in po vožnji v tem spektakularnem mestu Rim pa je vse še toliko lepše.

O izjemnem vzdušju na progi gorskega kronometra.

Ko sem se zjutraj zbudil, sem si rekel, da je vseeno, ali zmagam ali ne. Gre le za številko. Vedel sem le, da bom dal vse od sebe, za ljudi, ki so prišli. Vedno si želim, da bi se me spominjali po tem, da se nikoli ne predam. Podpora ob progi je bila izjemna, vsekakor sem od navijačev dobil dodatno moč in zaradi njih sem šel lahko še hitreje v klanec. Dobil sem kurjo polt in na progi poskušal uživati vsak meter. Preprosto sem se počutil, kot bi dirkal doma. Zagotovo je to dan, ki se ga bom spominjal do konca življenja. To, da sem jaz vzrok, da je prišlo toliko ljudi, na to sem res ponosen. To so trenutki, za katere se res splača živeti.

O težavah z verigo, ko je vsem zastal dih.

Tega res nisem pričakoval. Morda pa sem se v tistem trenutku, ko sem stal na tleh, malce odpočil. Navadno nisem prav spreten mehanik, a tokrat mi je uspelo verigo hitro namestiti nazaj. Na srečo je bil tam še gledalec, ki mi je s potiskom pomagal, da sem lahko prišel nazaj v ritem. Na takem vzponu je sicer zelo težko začeti ponovno. Hvala tudi njemu in na srečo se je tokrat vse srečno končalo. Mitje Mežnarja še nisem poklical, a se mu bom zagotovo zahvalil za pomoč.

O tem, ali je verjel v preobrat, in počutju pred začetkom kronometra.

Zame beseda predaja ne obstaja. Dokler obstaja kanček upanja, verjamem in upam. Iz lastnih izkušenj sem vedel, da je vse mogoče. Včasih izgubiš, drugič zmagaš, tako je v športu. Ta dan je bil v moji glavi od januarja, ko sem se peš podal na pregled vzpona. Ko sem si zjutraj še s kolesom ogledal cesto, sem bil pripravljen. Najraje bi se kar takrat podal na progo, težko je bilo čakati na začetek. Rešil sem nekaj duolingov na aplikaciji in tako je čas hitreje minil.

O Geraintu Thomasu, največjem tekmecu za skupno zmago.

Verjel sem, da ga lahko premagam. Ni pa do kronometra kazal nobenih znakov slabosti. Dirkal je odlično. Na srečo sem imel jaz na pravi dan močne noge in bil nekoliko boljši od njega.

O poteku in težavah na Giru.

Kljub težavam pred začetkom sem imel ob sebi vrhunsko ekipo. Fantje so opravili izjemno delo. Po padcu v 11. etapi sem zelo trpel. Ob poškodbi sem izgubil nekaj mesa, posebno boleč je bil hematom na boku. Iz dneva v dan sem se boril in vsak dan sem se počutil bolje. Boril sem se, da sem ostajal dovolj blizu v skupnem seštevku in se osredotočal na odločilni kronometer. Na srečo sem bil na odločilen dan v odlični dnevni formi in me poškodba ni več ovirala.

O četrti najmanjši razliki na Giru.

Navadno nisem ravno za statistike. Včasih je pač tako, da je sekunda lahko enako velika razlika kot pet minut.

O ciljih za prihodnost in svoji starosti.

Mlada generacija je izjemno močna in pritiska na nas. Sam pa se še vedno rad učim iz življenjskih izkušenj in se bom še naprej. Na tak način se bom še naprej izzival in sledil novim ciljem. Vsi vemo, kaj v moji karieri še manjka. Najprej pa seveda sledi slavje.