Z grozo so Slovenci včeraj spremljali trenutke, ko je Primožu Rogliču s kolesa padla veriga. Ko se je skušal zagnati naprej v hrib, mu je pri tem najprej pomagal eden od zaposlenih v ekipi, po hribu iz gozda pa se je na pomoč zagnal še en moški. Rogliča je potisnil v strm klanec in mu pomagal speljati. Trikratni zmagovalec Vuelte se je po mehaničnih težavah uspel zbrati in zmagati. »S kolesa mi je padla veriga. To je del dirkanja. Nisem se ustrašil,« je kasneje povedal Roglič. »Nočeš, da se ti take stvari zgodijo. A začel sem znova in uspelo mi je. Imel sem močne noge, ljudje pa so mi dali še dodatne vate in energijo,« je dodal.

Vse je zanimalo, kdo je navijač v rdeči majici, ki mu je pomagal. Lov nanj se je začel. Ljubljanski ponudnik bureka je šel korak dlje, na facebooku so zapisali: »Iščemo fanta, ki je danes pomagal Rogliču, ko mu je padla ketna na Giru. Naj nas kontaktira in dobil bo zastonj burek za celo leto.« Novinarji iz Sportkluba so zavihali rokave in ga našli. Drugi junak včerajšnjega dneva je Rogličev nekdanji reprezentančni kolega v smučarskih skokih Mitja Mežnar. Leta 2007 sta celo skakala skupaj na ekipni tekmi mladinskega svetovnega prvenstva v smučarskih skokih, ko je slovenska ekipa zmagala.

»Z Matevžem Šparovcem večkrat hodiva navijat na dirke. Odločila sva se, da greva nekam, kjer drugih ne bo. Malce sva hodila skozi gozd in zgolj naključje je bilo, da sva bila ravno tam,« Mitja Mežnar opiše, kako se je ob pravem trenutku znašel na pravem mestu. »Pred tekmo so nam Primoževi bližnji vsem posebej naročili, da ga ne porivamo. V trenutku, ko sem videl, da se ga je dotaknil mehanik, sem vedel, da lahko storim tudi jaz. Dal sem vse od sebe. Na koncu je Giro osvojil Primož sam in ne jaz,« je še dodal.

Zmaga samo njegova

»Res neverjetno naključje, da se je vse skupaj zgodilo ravno v Trbižu, kjer sva skupaj postala svetovna mladinska prvaka. Morda sem res malce k zmagi na Giru pripomogel tudi tokrat, a vseeno je to sedaj vse od Primoža.«

»Primož je v tistem trenutku v svojem svetu in sedaj ima res veliko obveznosti. Kakšnega sporočila zahvale mi še ni poslal, a sem prepričan, da mi ga bo, ko bo imel le malce več časa. Čaka ga še ena etapa danes, ko pa bo res konec, verjamem, da se nam bo uspelo dobiti in ustrezno pogovoriti,« je zaključil.