Neverjetna sezona košarkarjev Reala Madrid v evroligi se je končala z njihovim enajstim naslovom prvaka. Potem ko je kraljevi klub v četrtfinalu že zaostajal z 0:2 v zmagah proti Partizanu, je izvlekel peto tekmo, na njej pa že zaostajal za 18 točk. Uspel mu je čudežni preobrat, nato pa ga je na zaključnem turnirju v polfinalu čakal večni tekmec Barcelona. Enako kot lani ga je Real Madrid ugnal, nato pa bil v finalu proti Olympiakosu v zaključku znova v težkem položaju. A kot že ničkolikokrat doslej ga je rešil Sergio Llull, ki je s košem tri sekunde pred koncem odločil o zmagovalcu. Košarkarji kraljevega kluba so slavili tudi v mladinski evroligi, saj so v finalu ugnali mešano ekipo Next Generation z 71:60. Najkoristnejši igralec turnirja je postal 18-letni Slovenec Jan Vide. Domžalčan je bil najboljši strelec na treh od štirih tekem Reala Madrid. Barceloni je nasul 27 točk, Panathinaikosu 20, Crveni zvezdi 19, v finalu pa jih je dosegel prav tako 19.

Finalni obračun so bolje odprli košarkarji Olympiakosa, ki so se bolj kot ne zanašali na mete za tri točke. Ob koncu prve četrtine so tako povedli že za 12, a je špansko moštvo v zadnjem trenutku našlo odgovor. Tako je že sredi druge četrtine prišlo do preobrata, ekipi pa sta navduševali z napadalno predstavo. Pri Olympiakosu je kraljeval najkoristnejši igralec (MVP) letošnje sezone evrolige Saša Vezenkov, ki je do polčasa dosegel 15 točk, za dve točki pa metal sedemkrat, medtem ko vsi njegovi soigralci skupaj le trikrat.

Grško moštvo je tudi v drugem polčasu prevzelo pobudo, odličnemu Vezenkovu pa se je s polnjenjem koša nasprotnika pridružil še Isaiah Canaan. Kazalo je, da je Olympiakos na poti do naslova prvaka, saj je slabi dve minuti pred koncem vodil za šest. Real Madrid je sprva približal Edy Tavares, 45 sekund pred koncem pa trojko zadel Sergio Rodriguez. Ob točki zaostanka je imelo napad znova špansko moštvo, žoga je prišla v roke Sergiu Llullu, ta pa je z visokim lokom zadel preko 218 centimetrov visokega Moustaphe Falla. Olympiakosu so za zadnji napad ostale tri sekunde. Odgovornost je prevzel Kostas Sloukas, a iz težkega položaja zgrešil in slavje Reala se je začelo. »Celotno tekmo so emocije nihale – od evforije do depresije. To je neverjeten občutek. Želim se le veseliti z igralci, ki so neverjetni. Do konca so verjeli v zmago. Celotno sezono so verjeli, da lahko pridemo do naslova prvaka, čeprav smo se večkrat znašli v resnično težkem položaju. Vsa čast jim,« je bil čustven trener Reala Madrid Chus Mateo.

Naj še omenimo, da je v soboto novi predsednik Evropske košarkarske zveze Fiba Europe postal nekdanji znani španski košarkar Jorge Garbajosa, ki je zamenjal Turka Turgaya Demirela. Člani Fiba Europe so na skupščini izglasovali tudi člane izvršnega odbora. Izvolili so 23 članov odbora, med njimi pa bo še naprej predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.