»Zavedamo se pomembnosti vloge Kitajske na svetovnem prizorišču in pomembnosti vloge, ki jo lahko odigra za svetovni mir in stabilnost,« je poudarila Colonna na začetku srečanja s Qinom. Pred tem je na seji francoske vlade dejala, da bi moral Peking Moskvo pozvati, naj se »vrne k miru«.

»Kitajska mora svoje odnose z Rusijo izkoristiti za to, da bo Rusija bolje razumela, da je v slepi ulici, in ji povedati, naj se spametuje,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenila francoska ministrica.

Colonna naj bi s Qinom razpravljala tudi o, kot je dejala, zaskrbljujočem odnosu Severne Koreje na mednarodnem prizorišču, potem ko je ta nedavno izvedla serijo poskusnih izstrelitev raket. V luči tega je Peking pozvala, naj razmisli o tem, kako se »enotno odzvati in si še naprej prizadevati za stabilnost na [Korejskem] polotoku in v regiji«.

Pred obiskom v Parizu se je Qin v torek mudil na obisku v Berlinu, kjer ga je sprejela nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, v naslednjih dneh pa ima v načrtu tudi obisk na Norveškem.

Po srečanju s Qinom je Baerbock povedala, da nevtralnost glede vojne v Ukrajini pomeni postaviti se na stran agresorja, medtem ko je kitajski zunanji minister vztrajal, da se Peking zavzema za mir in končanje vojne. Ob tem je nemško kolegico posvaril pred morebitnim sankcioniranjem kitajskih podjetij.

Kitajska se glede konflikta v Ukrajini vseskozi trudi kazati kot nevtralna. Voditelj Xi Jinping, ki ruske invazije doslej ni obsodil, je aprila opravil prvi telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim po začetku vojne. Pred tem je Peking februarja predstavil svoj mirovni načrt za Ukrajino, ki pa je naletel na kritike Zahoda na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem izključno v korist Rusije. V Kijevu ostajajo odprti za posredovanje Kitajske.

V začetku aprila sta se na obisku v Pekingu mudila francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Xija sta pozvala k posredovanju pri Rusiji za konec vojne, Macron pa je Zahod razburil z izjavo, da se Evropa ne bi smela vpletati v ameriško-kitajski spor glede Tajvana in da bi morala zmanjšati odvisnost od ZDA.