S štirimi glavnimi proizvodnimi programi, strelovodno zaščito, prenapetostno zaščito, kabelskimi policami in lestvami ter konstrukcijskimi sistemi za sončne elektrarne, je družinsko podjetje z nekaj več kot 120 zaposlenimi v Sloveniji in tujini lani ustvarilo več kot 20 milijonov evrov prihodkov. Prednost pred konkurenco mu zagotavljajo lastništvo večjega števila patentov, prodoren razvojni oddelek, zanesljiva proizvodnja ter izjemna predprodajna in poprodajna podpora. Vodilo uspešnega slovenskega podjetja, nominiranega za gazelo savinjsko-zasavske regije 2021, ki danes domuje v Celju, sta že od začetka usmerjenost v prihodnost in prehitevanje časa.

Začetek s strelovodnimi inštalacijami

Zgodba podjetja Hermi se je začela leta 1985 v domači garaži. Kot pripoveduje Herman Rauter, je za dodatno motivacijo ob odprtju obrti poskrbel »preprost razlog, da sem želel ustvariti nekaj za svoja sinova«. Električar po izobrazbi se je z željo po zaslužku podal v elektromeritve. Dodaja, da se mu takrat še sanjalo ni, da bo njegova poglavitna dejavnost povezana s strelovodi. A prav v tistem obdobju so v objekte v bližnji okolici, najpogosteje cerkve, večkrat udarile strele in povzročile požar ali drugo gmotno škodo. To mu je dalo misliti. »Začeli smo kot majhna ekipa dveh ali treh in obnavljali strelovodne inštalacije. Slabo ali neustrezno zaščiteni sakralni objekti so mi dali navdih, da sem želel na tem področju nekaj spremeniti,« pripoveduje Herman.

Konec 80. in v 90. letih je sina Mirana večkrat spremljal na smučarskih tekmovanjih po svetu ter opazoval in primerjal različne izvedbe strelovodnih inštalacij. Sočasno z montažami je začel razvijati lasten sistem, ki je temeljil na uporabi obstojnejših in cenovno optimiziranih materialov. Zasnoval je inovativne in trpežne izdelke, kupil prve stroje in orodja ter se lotil izdelave. Z razvojem in uporabo nižjih nosilcev in okroglih strelovodnih vodnikov mu je uspelo strelovodno zaščito manj opazno in estetsko zliti z objektom.

Popotnica za uspešno podjetniško pot

Hermanovi strelovodi so bili na trgu zelo dobro sprejeti in podjetje je začelo rasti. »Oče je bil dejansko pred časom, zato je bil izziv ljudi prepričati, da je njegov strelovod prava izbira. Lastniki kmetij, obrtniki in podjetniki ter drugi so se zavedali posledic udara strele, zato so vedno pogosteje razmišljali o zaščiti svojih nepremičnin. Oče je do njih pristopal strokovno in se hkrati znal dogovoriti za posel in ceno. Vse te napore in angažiranost še bolj ceniš, ko to vse življenje opazuješ in veš, da je vse to nastalo iz nič,« pravi sin Miran, ki se je podjetju pridružil še pred zaključkom študija leta 1997, ko je bil še vedno vpet v šport. »Nekako mi ga je uspelo prepričati, da je prišel v podjetje, čeprav si je potihem to želel tudi sam,« se spominja Herman Rauter.

Osnovnemu proizvodnemu programu – strelovodni zaščiti – so skozi leta zato dodali še tri: prenapetostno zaščito, kabelske police in lestve ter nosilne konstrukcije za sončne elektrarne. »Danes imamo v naših programih že več kot sedem tisoč izdelkov. Vsi imajo istega glavnega kupca – elektroinštalaterje. Poleg njih so naši kupci še gradbinci, krovci, projektanti, montažerji in drugi,« dodaja Miran Rauter.

Poslovne priložnosti na tujih trgih

Z zavedanjem, da se bo zaradi majhnosti slovenskega trga podjetje moralo širiti tudi onkraj meja, je Miran Rauter začel iskali nove poslovne priložnosti na tujih trgih: »Iskal sem nove partnerje, elektroinženirje, arhitekte, gradbince, distributerje, projektante, in razlagal edinstvene prednosti naših rešitev. Izziv je bila širitev proti jugu, v države nekdanje Jugoslavije, saj smo bili za ta del Evrope z našimi izdelki pred časom. Bili smo vztrajni in potrpežljivi, zato nam je uspelo.« Najprej so se razširili in hčerinsko podjetje odprli na Hrvaškem, nato v Bosni in Hercegovini, pa v Srbiji in Romuniji. A zavedali so se, da se bodo morali širiti tudi na bolj zahtevne in razvite trge proti zahodu oziroma severu.

Dve generaciji Rauterjev sta poskrbeli, da je podjetje Hermi iz začetne garažne obrti preskočilo do velikih uspehov. Kot razloži Herman Rauter, so od sinovega prevzema registrirali enajst patentov, dvanajst modelov in deset znamk v Sloveniji, Evropski uniji in državah tretjega sveta. Njihovo delo je bilo nagrajeno z mnogimi nagradami in priznanji. Seveda ti uspehi ne bi bili mogoči brez odlične ekipe zaposlenih. Proizvodnja, komerciala, logistika, marketing, projektiva, računovodstvo, montaža in razvoj, v vseh oddelkih so zaposleni ključni ljudje za razvoj in rast podjetja, pravi Miran Rauter. In kako bodo v podjetju čas prehitevali v prihodnje? Velik poudarek namenjajo trajnostnim praksam v proizvodnji, saj želijo pustiti čim manjši ogljični odtis ter hkrati usmeriti svojo poslovno pot naprej.  

Zgodbe družinskih podjetij nastajajo v sodelovanju z EY Slovenija, ki od leta 2014 vsako leto izda knjigo desetih zgodb slovenskega družinskega podjetništva.