Zdaj že tradicionalni skupek dogodkov, ki nosi ime po skrivnostni marmorirani postrvi, je namenjen tako lokalnemu prebivalstvu Zgornjega Posočja kot prišlekom od blizu in daleč, ki jim je mar vodno bogastvo območja, pa naprej spodbujanju trajnostnega ravnanja z naravo ter seveda lokalni kulinariki. Pravijo, da mora dobra riba plavati trikrat: najprej v vodi, potem v olju, na koncu pa še v vinu. Festival je obenem poklon tisočletni tradiciji ribištva in tudi ribogojstvu, saj je prav lokalno znanje ohranilo največjo evropsko postrv pred gotovim izumrtjem.

Dan odprtih vrat v Tolminskih koritih

Napolnjen urnik družabnega dogajanja, vzgojno-izobraževalnih delavnic, strokovnih posvetov in razprav, razstav, vodenih ogledov in filmskih projekcij napoveduje lokalni praznik, ki hkrati odpira novo turistično sezono. Današnji uvodni dan bo tako obenem dan odprtih vrat v Tolminskih koritih, ki so med najbolj priljubljenimi izletniškimi točkami Soške doline. Vodenje po poteh kanjona, ki je tudi najbolj južna točka Triglavskega narodnega parka, bo popoldne brezplačno. Pozno popoldne, ob 18. uri, bo v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu okrogla miza ob svetovnem dnevu voda Bodi sprememba.

V soboto bo čistilna akcija ribičev ob rekah po dolini Soče, v ponedeljek pa bosta v Kinogledališču Tolmin projekcija filma Zgodba Save in pogovor z avtorjem Rokom Rozmanom. Prihodnjo soboto, 1. aprila, bo prav poseben dan: v Mostu na Soči bo odprtje ribiške sezone. Dva dni kasneje, torej v ponedeljek, bo v hotelu Dvorec v Tolminu predstavitev kolektivne blagovne znamke Iz Doline Soče kot poslovne priložnosti, tam bosta delavnica za ponudnike rokodelskih in živilskih izdelkov ter kulinarična delavnica za gostinske ponudnike.

Razstave, projekcije, posveti, javne razprave ...

Omenimo še, da bo v sredo, 12. aprila, v Zeleni hiši v Kobaridu odprtje fotografske razstave Lepotica je zver, obenem pa bo tam tudi zelo zanimiva projekcija kratkih filmov o muharjenju. Dva dni kasneje, v petek, bo ob 10. uri v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu strokovni posvet Sodobni trendi v ribogojstvu, ob 13. uri pa se bo začelo pod vodstvom strokovnjaka raziskovanje biodiverzitete vodnega in obvodnega prostora na obrečnem prostoru Soče in Tolminke. V omenjeni tolminski knjižnici bo proti večeru javna razprava na temo Upravljanje z vodami v kriznih razmerah.

Osrednji dan letošnjega FeSP bo vsekakor sobota, 15. aprila. Piko na i bo postavil celodnevni družabni dogodek na lani odprti pešpoti ob Tolminki. Na voljo bo brezplačno vodenje po njeni trasi, popoldne pa bodo zaradi pestrega nabora vsebin prišli na svoj račun tako otroci kot odrasli. Seveda je obljubljena bogata gostinska ponudba. Če k temu dodamo še številne možnosti degustacije, je seveda povsem jasno, da med obiskom Posočja ne bosta niti lačni niti žejni. x