Veliko mladih, zagonskih podjetij, študentov in raziskovalcev, univerz in inštitutov pride do novih spoznanj, potem pa njihove ideje končajo v predalu ali se zaključijo le z znanstveno objavo. »Naša želja je, da ti projekti, ideje in iniciative ugledajo luč sveta in se v praksi realizirajo in uporabljajo, saj bi tako lahko pripomogli k hitrejšemu razvoju na področju biotehnologije, farmacije in zdravstva. S tem namenom smo ustanovili novo platformo Labena Ventures,« pravi direktor Labene Borut Čeh.

Edini te vrste v širši regiji

Gre za pospeševalnik idej s področja medicine, biotehnologije, prehrambne in farmacevtske industrije na območju osrednje in vzhodne Evrope, ki pokriva več držav in deluje v več regijah: na Poljskem, Slovaškem, Češkem, Latviji, Litvi, Estoniji, na Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji, Albaniji ter državah nekdanje Jugoslavije. Labena Ventures bo odprl priložnosti za kar 110 milijonov prebivalcev oziroma 17 držav. »Je tudi prvi pospeševalnik s tega področja v Sloveniji in edini mednarodni te vrste v širši regiji,« izpostavi Borut Čeh. Platforma Labena Ventures bo s svojim znanjem, povezavami, infrastrukturo in laboratoriji pomagala vsem, ki bodo svoje ideje in projekte prijavili, želeli testirati, razviti in jih komercializirati. Njen namen je tudi z znanjem pomagati univerzam, fakultetam, startupom, raziskovalno-razvojnim inštitucijam in idejam posameznikov v povezovanju s skladi kapitala v Evropi, ZDA in drugod po svetu. To pomeni pripeljati idejo, projekt ali startup do investitorjev in zaključiti investicije v izdelane projekte, ki imajo potencial za globalno rast. Labena bo pri tem omogočila dostop do svojega znanja, uporabo laboratorijev in denarnih sredstev.

Prijave odprte od 14. marca

Prijave so odprte od torka, 14. marca. Od vseh prijavljenih idej in projektov bo posebna komisija Labena Ventures izbrala do 40 projektov. Sledila bodo izobraževanja, kjer bodo izbrani timi osvojili poslovne in predstavitvene veščine ter veščine strateškega pozicioniranja svoje ideje ali projekta na trgu. Pri iskanju investitorjev jim bo pomagala tudi platforma Labena Ventures. »Imeli bomo tudi mentorski program, kjer bodo lahko dostopali do več kot 80 potrjenih mentorjev z vsega sveta in različnih področij podjetništva, financ, biotehnologije itd.,« pove vodja projekta in razvoja poslovanja Boštjan Čeh. »Naša želja je, da o platformi Labena Ventrures izve čim več posameznikov, ki bi imeli možnost svoje ideje, rešitve in projekte prijaviti in jih testirati. To bo prostor za testiranje idej, ki jih bodo lahko posamezniki, startup podjetja ali univerze oziroma inštitucije uresničili in komercializirali. Mi jim bomo pomagali, da se na to ustrezno pripravijo in se tem povečali njihove možnosti za pridobitev investicij, saj si želimo, da do trga pridejo najboljši projekti in ideje, ki bodo na koncu svoje poti zaživele in izboljšale kakovost življenja in zdravja ljudi po svetu,« doda Borut Čeh.

Podjetje s 30-letno tradicijo

Podjetje Labena, ki letos beleži 30 let delovanja, je zgodbo začelo z distribucijo in servisom laboratorijske opreme. Danes deluje na področjih laboratorijske in procesne analitike za podporo farmacevtski in prehrambni industriji ter medicini. Velik poudarek dajejo tudi področju razvoja in raziskav v farmaciji in biofarmaciji, biotehnologiji in diagnostiki, kjer delajo z velikimi farmacevtskimi podjetji in partnerji z vsega sveta. Podjetje je s pisarnami prisotno v šestih državah in posluje globalno. Leta 2015 so ustanovili razvojno-raziskovalne laboratorije na področju biotehnologije, farmacije in zdravstva. Labena ima na tem področju veliko izkušenj in znanja, z novo platformo pa si želi povezati 17 trgov in svoje poslovanje razširiti na nove trge.