Ana Bucik je bila minuli konec tedna osamljena Slovenka na finalu svetovnega pokala v alpskem smučanju v Andori. Točkovni izkupiček Primorke je bil nični, saj je v soboto na slalomu odstopila na drugi progi, v nedeljo pa je bila v veleslalomu po veliki napaki v spodnjem delu proge 23., točke na finalu pa prejme le najboljših 15 v posamezni disciplini. Slalomsko sezono je Novogoričanka sklenila izven elitne sedmerice ter končala na 8. mestu, v veleslalomu pa je bila skupno 14. Kljub temu je izkupiček slovenskega ženskega alpskega smučanja na finalu precej boljši, saj je Ilka Štuhec prejšnji teden v Andori zmagala v smuku, kar je po lanskem slalomskem uspehu Andreje Slokar druga zaporedna slovenska zmaga na finalih svetovnega pokala.

»Kar zadeva finala v Andori lahko rečem, da sem vesel, da ga je konec. Ni se izšel po naših željah. Na obeh tekmah smo imeli zelo dobra izhodišča po prvi progi, na koncu pa imeli slab izkupiček. Sezono sta zaznamovali poškodbi Tine Robnik in Andreje Slokar ter zaključek kariere Mete Hrovat. Za Ano Bucik je zelo dobra sezona. Je prvokategornica v obeh tehničnih disciplinah in je to odlično izhodišče za naslednjo sezono. Želim si, da bo zbrala pravo motivacijo in se bo tudi naslednje sezone lotila s pravim elanom,« je ocenil sezono glavni slovenski trener Sergej Poljšak.

Mikaela Shiffrin je sklenila sezono že s svojo 88. zmago v svetovnem pokalu. Pot do uspeha v veleslalomu je bila naporna, saj se je včeraj v spomladanskih razmerah v Pirinejih odlični znašla Norvežanka Thea Louise Stjernesund, ki je za ameriško zvezdnico zaostala za vsega šest stotink, tretja pa je bila zmagovalka prvega letošnjega veleslaloma v Kranjski Gori Kanadčanka Valerie Grenier. Mikaela Shiffrin je včeraj postavila še en mejnik. Dosegla je namreč že 21. veleslalomsko zmago svetovnega pokala in je postala najuspešnejša vseh časov tudi v tej disciplini. Včerajšnja junakinja je bila tudi Švicarka Lara Gut-Behrami, ki se je v skupnem veleslalomskem seštevku povzpela na drugo mesto, potem ko je v četrtek osvojila še superveleslalomski mali kristalni globus.

Slovakinja Petra Vlhova se je veselila slalomske zmage, presenetljivo pa se ji je najbolj približala Leona Popović. Hrvatica je iz elitne sedmerice slalomistk izrinila Ano Bucik ter se z izjemnim smučanjem prvič v karieri uvrstila na zmagovalni oder. Fotografija bo gotovo krasila njeno stanovanje, saj je na najnižji stopnički zmagovalnega odra stala Mikaela Shiffrin. »Deliti zmagovalni oder s Petro Vlhovo in Mikaelo Shiffrin je nekaj posebnega. V zaključku sezone se počutim izvrstno. Že v Areju sem bila zelo hitra, a naredila preveč napak, v Andori pa se je izšlo po mojih željah,« se je največjega uspeha kariere veselila Leona Popović, ki je slalomsko sezono sklenila na šestem mestu. Spomnimo še, da se je od hrvaških alpskih smučark v tej sezoni na zmagovalni oder v slalomu uvrstila tudi že mlada in obetavna Zrinka Ljutić.