Za smučarskimi skakalci je v Lillehammerju na Norveškem še ena zahtevna vetrovna tekma svetovnega pokala. Številni skakalci so po svojem skoku le jezno odkimali z glavo in svoje misli usmerili proti naslednjim izzivom. »Na skakalnici je bilo prisotnega veliko bočnega vetra. Ustvarjale so se vetrovne luknje, in če nisi imel sreče, nisi mogel skočiti daleč. Tudi to je del našega športa,« je tekmo komentiral najboljši skakalec zime Halvor Egner Granerud, ki ni bil med srečneži in se je moral zadovoljiti s šestim mestom. Norvežan mora tako do konca sezone zmagati na vseh preostalih posamičnih tekmah, če želi podreti rekord Petra Prevca po številu zmag v eni sezoni (15).

Hrgota: Lanišku so odvzeli zmago

Med tistimi, ki niso imeli sreče, je bil tudi najboljši slovenski skakalec Anže Lanišek. Predvsem v drugem skoku, ko je moral kar dvakrat zapustiti startno klop, je moral za odličen rezultat pokazati vse svoje znanje. Zahtevne razmere so bile za priljubljenega Žabo še dodaten izziv, saj v Lillehammerju do zdaj nikoli ni blestel. Do danes je nastopil na devetih tekmah svetovnega pokala na tej olimpijski skakalnici in nikoli ni prišel na višje od enajstega mesta. Sinoči je bil odličen drugi. »Skoki so bili super. Razmere so bile takšne, kot so bile. Jaz sem s svojim delom zadovoljen,« je po trinajsti uvrstitvi na oder za zmagovalce to sezono povedal Lanišek. Premoč je moral priznati le Poljaku Dawidu Kubackemu, ki je po odličnem začetku sezone do nove zmage prišel prvič po tekmi novoletne turneje v Innsbrucku.

Besede Anžeta Laniška, da je opravil dva vrhunska skoka, je potrdil tudi glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota, ki je v nastopih svojega varovanca videl še več od drugega mesta. »Anžeta je treba pohvaliti, izvedel je dva res vrhunska skoka. Lahko rečem, da so mu vzeli zmago, skakal je na res zelo visoki ravni. Težko komentiram druge stvari,« je bil jasen šef slovenske stroke. Čeprav so preostali slovenski orli zaostali za pričakovanji, drugi najboljši je bil Timi Zajc na 13. mestu, Velenjčan tudi nad njihovim nastopom ni bil razočaran. »Luštno skakanje preostalih fantov, ampak žal je bilo treba imeti precej sreče,« je sklenil Hrgota.

Riiber že v dno letalnice

v Vikersundu

Skakalci so na turneji Raw air zaključili nastope na velikih skakalnicah. Za prestižno zmago na turneji, na kateri v skupnem vodstvu ostaja Granerud, Lanišek pa je po novem drugi, se bodo udarili na največji letalnici na svetu v Vikersundu. Že danes skakalce čakajo kvalifikacije, ženske pa uradni trening, na katerem bodo sploh prvič letele na smučeh. Letalnica je odlično pripravljena, saj so danes že opravili preizkus. Najdlje med vsemi je poletel najboljši nordijski kombinatorec na svetu Magnus Riiber, ki se je prvič v življenju podal na velikanko in pristal pri 240 metrih. To je tudi nov svetovni rekord za nordijsko kombinacijo.